Hoe oud kan nieuw zijn?

donderdag 25 april 2019
timer 2 min

Interessante vraag? In Amsterdam weten ze al eeuwen wat de stad te wachten staat. Johannes van Vloten boekstaafde in 1894 het toen al oude liedje: ‘Amsterdam, die groote stad. Die staat op honderd palen. En als die stad  eens ommevalt, wie zal dat betalen? Ik niet, jij niet, en een ander ook niet.’

Wegbeheerders, verenigd in WOW, kwamen eind maart in Zwolle bijeen om over vervanging van infrastructuur te praten. Amsterdam presenteerde een actualiteit die er niet om liegt. De stad kreunt, om het maar eens liederlijk te verwoorden. Er is zorg, grote zorg, over de ‘honderd palen’ die hier en daar nu echt gaan zwichten onder het gewicht van het (vracht)verkeer dat over de oude bruggen rijdt. De pijn zit diep, onder de waterspiegel. Zal de stad omvallen? De eerste kadeverschuivingen zijn genoteerd, de eerste schetsen van de ernst zijn gemaakt en worden getoond. Dat ‘ommevallen’ zit er dus aan te komen. Dan de vraag: wie zal dat betalen? En zijn de ‘honderd palen’ onder Amsterdam de enige infra-fundamenten die piepen en kraken? U weet dat het vervangingsvraagstuk zich niet beperkt tot Amsterdam. En ook al haalt dit onderwerp de landelijke media niet en zwijgt de infralobby (méér, méér) hierover, er wordt ‘onder de radar’ serieus over gesproken en op gestudeerd.
 
Toch mis ik een creatief groter plan. Nu het oude Amsterdam aan de vooravond staat van een onafwendbare mobiliteitsomslag van minder auto- naar meer fiets- en voetgangersverkeer, zou een groter plaatje mogelijk wat soelaas bieden. Wat als sommige bruggen de functie van fiets- of loopbrug krijgen? Ik noem maar iets. Over meer fietsen gesproken: lees het dossier Fiets en u weet meer. Over lopen gesproken: wel eens van ‘ginkies’ gehoord? Op naar Urk en zie hoe oud oplossingen voor een wandelstructuur al zijn.
 
Nettie Bakker,
hoofdredacteur

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden