Hoe toeristen in een nieuwe stad navigeren

maandag 26 februari 2018
timer 2 min

Wanneer toeristen zich in een nieuwe stad begeven, kunnen ze zich met verschillende navigatiestrategieën oriënteren. Maar wat werkt het beste? Dat onderzoekt promovendus Lara Zomer van de afdeling Transport & Planning aan de TU Delft.

Vanuit de literatuur zijn een beperkt aantal methoden geïdentificeerd waarop mensen zich oriënteren in een stad. “De één let op richtingen: noord en zuid, oost en west. De ander oriënteert zich op gebouwen. En tot slot zijn er mensen die navigeren op basis van hun straten- en routekennis”, legt Zomer uit “Zie je die drie navigatiestrategieën terug in de data? Zijn er nog andere mogelijkheden, of combineert men misschien strategieën met elkaar?”

Data verzamelen
Zomer voorzag 250 Van Moof-fietsen van The Student Hotel in Amsterdam van gps-trackers. Alle buitenlandse studenten die hier verblijven krijgen een fiets ter beschikking. The Student Hotel werkte graag mee. “En al die fietsen moeten ergens geparkeerd worden, en dat neemt veel ruimte in. Terwijl niet iedere student gebruik maakt van de fiets. Door dit onderzoek kunnen ze ontdekken of ze ook met minder fietsen toe kunnen.”

In de zomer van 2017 reed een eerste groep studenten gedurende vijf maanden op de fietsen rond. Komende zomer volgt een tweede groep, waar Zomer veel van verwacht. “De helft van al die studenten heeft namelijk nog nooit op een fiets gezeten. En afgelopen zomer was er veel storm en regen, dat moedigde niet aan om met fietsen te beginnen.”

De tweede groep start in het voorjaar – ik duim voor beter weer!” Elke student neemt zijn eigen navigatiestrategie mee naar Amsterdam. “Iemand uit Kopenhagen is gewend aan een oud stadscentrum. Kom je uit New York, een moderne stad met allemaal rechte straten, dan zal je je navigatiestrategie moeten aanpassen. Via de data die dit oplevert, wil ik ontdekken hoe mensen een nieuwe stad leren kennen.”

Doelstelling
Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om toeristen goede informatie over de stad te kunnen geven. Informatie die past bij hun manier van navigeren of juist informatie die ze aanleert wat in die stad de beste navigatiestrategie is. Zomer: “Je wilt graag dat iemand zelf de weg kan vinden, en niet steeds op een app hoeft te kijken.”

Lara Zomer, PhD Transport & Planning

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.