Hoe ziet de slimme en gezonde stad eruit?

woensdag 6 september 2017
timer 2 min
Stelt u zich een dag voor in 2022. Hoe doet u uw boodschappen? Hoe beweegt u zich door de stad? Hoe ziet het wegennet eruit? Dit soort vragen houden steden bezig bij een transitie naar een slimme en gezonde stad.

Nieuwe kennis om tot accurate antwoorden te komen, is sinds kort voor handen. Het Ministerie van IenM publiceert een speciale Kennisvragenbundel, die tijdens een gratis bijeenkomst over Slimme en Gezonde Stad (SGS) op 20 september wordt gepresenteerd.

Onderzoeksresultaten gebundeld

In de bundel staan onderzoeksresultaten over de vragen van enkele koplopersteden (Groningen, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam) op het gebied van de slimme en gezonde stad. Deze pilotsteden maakten gebruik van de geboden kans in het SGS-programma om een kennisvraag te stellen aan het ministerie (Utrecht leverde ook een kennisvraag in, maar de resultaten van dit onderzoek worden in de komende maanden bekendgemaakt). De onderzoeksvragen werden vervolgens voorgelegd aan het wetenschappelijke onderzoeksinstituut TNO.

Concrete vragen als ‘hoe gaan we winkelen in de toekomst?’, ‘kun je bij herinrichtingsprojecten (het verminderen van rijstroken) in steden rekening houden met ‘verdwijnend verkeer’?’ of ‘welke transities in relatie tot mobiliteit zijn mogelijk om de stad aantrekkelijk, gezond en bereikbaar te houden?’ zijn op basis van wetenschappelijke kennis beantwoord. En niet alleen dat, de bundel biedt bovendien instrumenten, mogelijkheden en ideeën om de toekomst vorm te geven.

Een dag in 2022 voorspellen

Het programma Slimme en Gezonde Stad is erop gericht overheden bewust te maken van de mogelijkheden om steden op een slimme manier gezond te maken. De focus ligt daarbij op maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren en de geluidsoverlast reduceren. Hiervoor werkt het ministerie van IenM met zes pilotsteden samen: Rotterdam, Utrecht, Schiedam, Nijmegen, Eindhoven en Groningen. Met de daaruit voortvloeiende kennis wordt het steeds eenvoudiger om een dag in 2022 te kunnen voorspellen.

Nederland is ambitieus als het aankomt op de toekomst van de slimme en gezonde stad. Nu wordt het tijd om die ambities handen en voeten te geven. De stad van de toekomst bestaat immers niet, de toekomst van de stad wel.

De bijeenkomst Slimme en Gezonde Stad vindt plaats op 20 september 2017 in Theaters Tilburg. Het volledige programma kunt u vinden op de website van Slimme en Gezonde StadKlik hier om u aan te melden.

Aansluitend aan deze bijeenkomst kan (optioneel) worden aangeschoven bij het Nationaal Fietsdiner dat op deze dag ook in Tilburg wordt georganiseerd voorafgaand aan het Nationaal Fietscongres op 21 september.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.