Hoek Transport maakt zich ‘smal’ voor stadsdistributie

dinsdag 19 mei 2009
timer 3 min
St
Stil, schoon maar vooral... smal. Dat moet de successleutel blijken van een nieuw concept voor stadsdistributie dat vanaf april in de Utrechtse binnenstad draait. Voor deze zogeheten Cargohopper tekent Hoek Transport. Dit bedrijf gaat voor haar bestaande bevoorrading richting stadscentrum overschakelen op elektrische voertuigjes. Directeur Jacques van der Linden belooft op voorhand al het ‘ei van Columbus’.

Veel initiatieven op het vlak van stadsdistributie zijn de laatste 10,15 jaar volgens Van der Linden gestrand omdat voor alternatieve logistiek ook steeds nieuwe klandizie geworven moest worden. De Cargohopper daarentegen gaat uit van substitutie van bestaande ‘diesel- en benzine’-bevoorradingskilometers door elektrische tractie. ‘Vanwege deze substitutie zijn de aanloopkosten van rond de 100.000 euro relatief laag en kan dit initiatief zonder subsidie van de grond komen’, meent de Hoek-directeur. Van der Linden is ervan overtuigd nog vóór de zomer een tweede elektrisch voertuig ingezet kan worden. De Cargohopper is slechts 1,20 meter breed. Ook bij leveringen aan de gracht, wordt de rijweg niet geblokkeerd en zal er geen extra congestie ontstaan.

 

Het ranke voertuigje wordt ingezet vanaf de Utrechtse Zeedijk, aan de rand van de milieuzone. Maximaal acht wisselcontainers tegelijk worden daarheen per trailer getransporteerd vanaf het overslagcentrum van Hoek Transport aan de westkant van de stad (aan de A2). Daarmee worden volgens Hoek Transport al op het eerste stadstraject transportkilometers uitgespaard. Vanaf de rand van de milieuzone rijdt de Cargohopper vervolgens met maximaal 25 km/uur de binnenstad in om per rit maximaal drie wisselcontainers (met de afmeting van drie gestandaardiseerde Europallets) mee te nemen. Met een transportvolume van een kleine 20 m2 kunnen per rit twee à drie bestelauto’s worden uitgespaard, claimt Van der Linden. Dagelijks doet de Cargohopper tussen de 100 en 200 adressen aan. Het accent ligt op non-food; met name confectie en schoenen. Aan venstertijden hoeft de Cargohopper zich ook al niet te storen. Zowel avond- als nachtbevoorrading is mogelijk door het gebruik van voertuigen met lichte asdruk die geen geluid- of trillingshinder veroorzaken.


Het milieu- en vervoerrendement kan volgens Van der Linden nog verder worden opgeschroefd door in de retourritten meteen schoon (verpakkings)afval (KWA) mee te nemen. Hiervoor heeft het bedrijf Van Gansewinkel (afvalinzameling en -verwerking) inmiddels al contact gelegd met Hoek Transport.


Specifiek ‘Utrechts’ is de Cargohopper volgens Van der Linden niet. ‘Dit concept is één- op één kopieerbaar naar andere steden. Vanuit Dordrecht en Nijverdal heeft men al interesse getoond.’ Typisch Utrechts is overigens wel de bierboot die de stedelijke Havendienst al in 1996 in de vaart nam voor bevoorrading van de binnenstedelijke horeca. Met de stijgende vraag naar deze vorm van transport werd eerder dit jaar besloten een tweede bierboot, ditmaal elektrisch aangedreven, in te gaan zetten.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.