Hybride-elektrische bussen beste oplossing voor luchtkwaliteit

donderdag 12 juli 2007
timer 2 min

Inzet van hybride-elektrische bussen is de meest geschikte oplossing voor de luchtkwaliteitsproblemen in de Utrechtse binnenstad. Dat is de voornaamste conclusie uit het haalbaarheidsonderzoek naar schoner busvervoer in de regio Utrecht dat het Bestuur Regio Utrecht (BRU) onlangs heeft laten verrichten. De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens een woordvoerder bepalend voor keuzes ten aanzien van nieuwe bussen.

De inzet van hybride-elektrische bussen betekent lager energieverbruik, minder uitlaatgassen en minder stank- en geluidsoverlast voor de direct omgeving, zo komt uit de studie naar voren. Ten opzichte van de huidige bussen zouden de hybride exemplaren 70 procent minder uitstoot van stikstofoxide moeten kunnen geven, 50 procent minder koolstofoxide en 35 procent minder fijn stof.
De hybride bus zal zo veel mogelijk rijden op elektriciteit, en daarnaast op een andere brandstof. Op welke brandstof wordt nader bekeken en hangt samen met prijzen, aldus een woordvoerster van BRU, een samenwerkingsverband van negen gemeenten in de regio Utrecht, waaronder Utrecht, Maarssen, Nieuwegein en Vianen. Biodiesel, aardgas of ethanol behoren tot de voornaamste opties.
In de bus wordt aandrijving door middel van een elektromotor (met energieopslag in batterijen) gecombineerd met aandrijving door een verbrandingsmotor die de batterijen oplaadt. Ook wordt de remenergie die vrijkomt uit de elektromotoren gerecupereerd. Vandaar dat dit type bus vooral voordelen heeft bij stedelijke ritten.
Volgens BRU heeft Utrecht met de hybride-elektrische bus de Nederlandse primeur. Weggebruikers in Duitsland zijn wel bekend met het fenomeen.
De Utrechtse inzet is er nu op gericht te realiseren dat de hybride bussen de huidige 83 bussen waarmee GVU in de Utrechtse binnenstad rijdt, in 2010 gaan vervangen. Deze bussen die tussen 2002 en 2005 zijn aangeschaft, voldoen niet aan de Euro-5 norm die de regio zich in 2010 heeft gesteld voor al het stads- en streekvervoer. Deze norm geldt overigens vanaf 1 januari 2008 voor alle nieuwe typen bussen, en per 1 januari 2009 voor alle nieuw verkochte bussen. Aan bussen die al op de weg zijn, worden deze eisen dan dus niet gesteld. ‘Utrecht hanteert strengere normen dan verplicht, omdat dat nodig is voor de leefbaarheid’, licht de woordvoerster toe. ‘Ook zou zonder maatregelen, vanwege de slechte luchtkwaliteit, een aantal bouwprojecten in het centrum van de stad, zoals de ov-terminal, niet door kunnen gaan. Bij de uitgifte van de openbaarvervoerconcessies in 2009 zal het voldoen aan de Euro-5 norm dan ook een van de harde eisen zijn die BRU aan vervoerders gaat stellen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.