ICT Groep: ‘Na jaren van zaaien, gaan we in 2020 oogsten’

vrijdag 20 december 2019
timer 4 min

Voor Dirk Grevink was 2019 een turbulent jaar. Waar hij in 2018 nog aan het roer stond van BNV Mobility en TURNN een concept was, nam ICT Group het bedrijf in 2019 over en won het TURNN-platform drie belangrijke tenders. “In 2019 waren we nog op zoek naar onze koers en richting. Die hebben we nu gevonden. Na jaren van zaaien, gaan we in  2020 oogsten.”

Tekst Guus Puylaert

In de persoonlijke MaaS-app TURNN kunnen reizigers hun volledige reis van deur tot deur plannen en volgen. Alle beschikbare vormen van vervoer worden daarbij gecombineerd tot een optimaal en op de persoonlijke omstandigheden afgestemd reisplan. De app stuurt reizigers real-time notificaties en wijzigingsadvies op het moment dat de bus of de volgende modaliteit niet volgens planning rijdt. Met de TURNN-app plan, boek en betaal je je reis en vind je alle vervoersopties in één app. 

In Groningen en Drenthe startte op 15 december de nieuwe ov-concessie. Vervoerder Qbuzz verzorgt de komende tien jaar het busvervoer en tekende een contract met ICT Group om de MaaS-app TURNN te gebruiken gedurende deze periode. “De uitdaging is hier om het landelijk gebied bereikbaar te houden”, vertelt Grevink. 

 

Ook in de MaaS-pilots in Eindhoven en Limburg gaat TURNN gebruikt worden. In regio Eindhoven werkt ICT Group samen met de gemeente en ASML om medewerkers via de app door het hele land hun reis te laten plannen, boeken en betalen. In Limburg werkt TURNN samen met Arriva, waarbij de app ook bij werknemers wordt geïntroduceerd. “In deze regio hebben we te maken met een internationale component, in de driehoek met Luik en Aken. Daar is dus ook internationale samenwerking nodig.” 

 

De Turnn-appMobiliteit anders inrichten 

Dat internationale karakter past helemaal in de visie van Grevink. Hij neemt een aantal politieke trends waar. “Ontwikkelingen zoals de Brexit en spanningen met China en de Verenigde Staten laten zien dat we als Europa een standpunt moeten innemen; dat kan ons verenigen. Mobiliteit kan daar een belangrijke rol in spelen, want mobiliteit stopt niet bij de landsgrenzen.” 

Ook wordt maatwerk voor het individu steeds belangrijker ten opzichte van het collectieve, denkt Grevink. Dat ziet hij onder meer terug in het stikstofdebat. “We hebben collectief jarenlang een hoge kwaliteit van leven gehad, maar dat heeft zo zijn gevolgen. We zien nu dat niet alles kan. We moeten onze mobiliteit anders inrichten.” 

 

Ruimte slimmer gebruiken 

Mobility as a Service kan er aan bijdragen om Nederland bereikbaar te houden, de stikstofuitstoot te reduceren en de kwaliteit van leven in stand te houden, denkt Grevink. “We kunnen onze infrastructuur niet verder uitbreiden, we hebben geen ruimte en dat kost bovendien veel geld. De enige plek waar we nog ruimte hebben, is op het asfalt en op het spoor dat er al ligt. Dus daar moeten we slimmer gebruik van maken. Als we de reis van negen mensen kunnen combineren in één busje, scheelt dat acht auto’s op de weg, dus ruimte én uitstoot. We moeten de mobiliteit zó inrichten, dat de eigen auto niet meer centraal staat.” 

En dat kan door een volwaardig alternatief voor de auto te bieden. “Op basis van luxe, kosten, of duurzaamheid. Dat kan de consument zelf kiezen. Maar als je het systeem goed inricht, draag je bij aan de bereikbaarheid en duurzaamheid van bedrijventerreinen, steden en buitengebieden. Hoe dat zich ontwikkelt moet ik nog zien, maar ik wil daar graag aan bijdragen.” 

 

Holistische visie 

Het is zijn drive om mobiliteit te veranderen en op die manier Nederland bereikbaar te houden. Een droom, die hij met TURNN werkelijkheid hoopt te laten worden. “We hebben een holistische visie op hoe we het land bereikbaar kunnen houden. Daarvoor is een app alleen niet voldoende. Het gaat om een groter plaatje. Met onze dienst organiseren we de mobiliteit voor de klant. Door een platform te ontwikkelen, de app te koppelen en de link te leggen met ander verkeer. Het doel is om uiteindelijk een gedragsverandering bij de reiziger in gang te zetten, door te belonen met financiële prikkels bijvoorbeeld.”  

 

“Het is geweldig. Hier ben je dan tien jaar mee bezig”, besluit Dirk Grevink enthousiast. “Na tien jaar van zaaien, gaan we in 2020 eindelijk oogsten. Nu is het tijd om onze ambities vooral waarmaken.” Wat Grevink betreft wordt 2020 hét jaar van TURNN.  

  

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.