Ig Nobelprijs voor botsonderzoekers TU Eindhoven

vrijdag 10 september 2021

Hoogleraar Federico Toschi en onderzoeker Allesandro Corbetta hebben de Ig Nobelprijs ontvangen voor hun onderzoek naar het gedrag van voetgangers in mensenmassa's, oftewel hun 'botsonderzoek'. Uit het onderzoek bleek dat mensen gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand houden van anderen om botsingen te voorkomen. De beide onderzoekers werken voor de TU Eindhoven. 

De Ig Nobelprijs is de luchtigere tegenhanger van de Nobelprijs, die binnenkort weer wordt uitgereikt. Onderzoeken met een kwinkslag komen in aanmerking, maar het zijn altijd echte onderzoeken. 

Hoewel het onderzoek uit 2018 stamt, werd de prijs nu pas uitgereikt. De onderzoekers analyseerden de bewegingen van 5 miljoen passanten op het treinstation van Eindhoven. 

Uit het onderzoek blijkt dat mensen constant bezig zijn om botsingen te voorkomen. In het onderzoek bleek dat 18 duizend mensen hun looppad moesten aanpassen om een botsing te voorkomen. 80 voetgangers botsten daadwerkelijk met elkaar. 

 

Beeld: TU Eindhoven
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.