Impressie SCF-masterclass ‘De fiets als vehikel voor transitie’

donderdag 28 februari 2019
timer 4 min
Nog maar een paar jaar geleden was er één fietsambtenaar bij IenW en slechts enkele wetenschappers die onderzoek deden naar de fiets. Die tijden zijn voorbij. Tijdens de masterclass ‘De fiets als vehicle voor transitie’, die op 30 januari werd georganiseerd door de directie Kennis, Innovatie en Strategie (KIS) van IenW samen met TU Delft en NWO, deden maar liefst zes onderzoekers verslag van hun onderzoeksresultaten in het kader van het project Smart Cycling Futures, SCF.

IenW-senior beleidsmedewerker Bert Zinn heeft inmiddels vijftien ‘fiets’-collega’s en het fietsonderzoek is ‘booming’. Veel van het onderzoek vindt plaats in het VerDuS SURF-project Smart Cycling Futures (SCF) dat zich buigt over de vele wegen waarlangs fietsen bijdraagt aan een meer leefbare stad.

Deelfietsen, fietsstraten, ‘bike oriented development’, gezondheid, data-inzameling en het perspectief van de fietser zelf kwamen aan bod tijdens de masterclass. KIS-directeur Lilian van den Aarsen was blij met een grote opkomst. “We vinden het belangrijk dat we kennis met elkaar delen. Fietsen is immers van groot belang voor de transities waar IenW voor staat; de wetenschappelijke onderbouwing daarvan horen we vandaag.”

Middagvoorzitter Vincent Marchau (TU Delft) introduceerde als eerste onderzoeker Jacco Farla (UU). Hij ging in op de aanpak met experimenten in living labs, in samenwerking met Zwolle, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht, op een veelheid aan thema’s. Binnen deze labs worden interventies rond de fiets uitgeprobeerd, gemonitord en geëvalueerd. Farla noemt het experiment met een deelfietsaanbieder rond het Utrecht Science Park, waarmee mensen die naar de campus willen komen, worden verleid om niet allemaal via Utrecht Centraal te komen, maar ook kleinere stations te gebruiken in combinatie met een free floating deelfietssysteem. De living lab-aanpak is nog niet zo heel gebruikelijk voor dit type wetenschappelijke onderzoeksprojecten, vertelt Farla. “Het organiseren van experimenten kost veel tijd, maar levert wel een meerwaarde op voor zowel de onderzoekers als de gemeenten. Je kijkt in elkaars keuken en denkt echt met elkaar mee.” 

Samuel Nello Deakin (UvA) vertelde over zijn promotie-onderzoek rond bike-oriented development. “Naast auto-, ov- en loop-georiënteerde stedenbouw, is het interessant om na te denken over hoe een fiets-georiënteerde stad er uit zou zien. Wat we al wel weten, is ‘hoe hoger de dichtheid, hoe meer men fietst’ en ook ‘hoe hoger opgeleid, hoe meer men fietst.”

Promotie-onderzoeker George Liu (TUE) richt zich op fietsbeleving. “Eerst moest ik zien dat we met z´n allen dezelfde taal daarover spreken als wetenschappers, praktijkpartijen en fietsers, want daar zit gek genoeg wel wat verschil in.” 

Wettelijke status van de fietsstraat 
Matthew Bruno (TUE) promoveert op de governance rond fietsinnovaties, zoals de introductie van fietsstraten. Eén van zijn conclusies is dat zolang fietsstraten geen wettelijke status hebben, er onveilige fietsstraten aangelegd zullen blijven worden. 


De fiets als motor

Hugo Kampen van Windesheim vertelde over de onlangs opgestarte Preventiecoalitie. “We zien de fiets daarbij als ´motor´ om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Hoe verandert hun situatie als zij een fiets hebben?” Over een paar maanden weten we meer, belooft Kampen.´ 

Hekkensluiter was postdoc-onderzoeker Anna Nikoleava (UvA en UU), die zich richt op de fiets als onderdeel van smart mobility (connected). Eerste resultaten zijn onder meer dat de data die er zijn niet optimaal gebruikt worden door gebrek aan samenwerking tussen verschillende instellingen. 

Doelgroep van de masterclasses zijn beleidsmedewerkers van verschillende ministeries, maar ook medewerkers van andere overheidsorganisaties en kennisinstellingen zijn van harte welkom. De masterclasses worden gehouden in Den Haag. Ook uitnodigingen voor masterclasses ontvangen? Stuur een mail naar kis@minienm.nl

Het integrale verslag van 30 januari

De overige verslagen staan hier 

 
Auteur: Ymkje de Boer, YMBA Advies

Jacco Farla, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht ging als eerste spreker in op de aanpak met experimenten in living labs, in samenwerking met Zwolle, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht, op een veelheid aan thema’s.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.