In 2013 landelijk internet in de trein

woensdag 8 april 2009
timer 1 min

De NS verwacht dat in 2013 internet beschikbaar is voor 83% van de intercitystoelen. at blijkt uit een brief van minister Eurlings die hij deze week aan de Tweede Kamer stuurde.

De minister stelt €15 miljoen beschikbaar voor het versneld invoeren van internet in de trein, mits de vervoerders een gezamenlijk plan opstellen. Eurlings wil voorkomen dat er een lappendeken van systemen ontstaat.
Momenteel lopen er diverse initiatieven om het internet in de trein mogelijk te maken. Treinreizigers van Connexxion kunnen al internetten. Dat komt mede omdat het treinpark van Connexxion uit enkele treinstellen bestaat, NS heeft er 1600. Ook heeft NS diverse materieelsoorten. Voor elke soort moet een oplossing worden bedacht, wat de invoering compexer maakt. Op het traject Groningen – Leeuwarden loopt nu een proef van ProRail, Arriva en KPN met een nieuw, mobiel breedband datanetwerk.
Over een paar maanden zal de minister besluiten op welke manier de beschikbare € 15 miljoen moet worden gebruikt om de treinreizigers optimaal van internet onderweg in de trein te kunnen voorzien.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.