In-carinformatie versus borden langs de weg

maandag 14 september 2009
timer 3 min
‘W
‘Waarom zouden we op de weg niet kunnen wat in de luchtvaart allang gemeengoed is?’ Zo reageert TomTom in de discussie over nut en noodzaak van verkeersborden. Naarmate auto’s ontvanger én zender worden van verkeersgegevens, kunnen over 10 à 20 jaar signaalgevers boven en langs de weg mogelijk het veld ruimen, meent TomTom-woordvoeder Scott Johnston. Bordeninformatie wordt dan ‘cockpit’-informatie.

De auto als sensor wordt door de auto-industrie geadopteerd. En zo komen steeds meer vierwielige signaalgevers en -ontvangers op straat. Johnston wijst daarbij op de zogeheten connected devices die de marktleider van navigatieapparatuur levert. De doorbraak van mobiel internet speelt tevens een rol. ‘TomTom beschikt daarmee over informatie die eveneens kan worden toegepast op dynamisch verkeersmanagement. Metingen van de doorstroomsnelheid door in-cartechnologie zijn bovendien goedkoper en flexibeler dan metingen uit de infrastructuur. Bij incidenten en omleidingen rijden de signaalgevers immers mee.’

 

Ook leveren al die rondrijdende sensoren grondstof voor up-to-date verkeersinformatie. Met anonieme beschikbaarstelling van verplaatsingsgegevens van miljoenen automobilisten kan nu al per 5-minuteninterval de gemiddelde reistijd worden berekend. Wie van Everdingen naar Zaltbommel rijdt, heeft op vrijdagmiddag om half zes 31 minuten nodig tegen 24 minuten op zondagmiddag om 12 uur. Realtime-verkeersinformatie die óók uit het onderliggend wegennet put kan een wapen zijn tegen sluipverkeer, meent Johnston. ‘De gebruiker weet dan namelijk dat deze wegen in de spits geen alternatief bieden.’

 

In de discussie over nut en noodzaak van verkeersborden mengden zich kortgeleden ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en de Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF). Onderzoek leert dat automobilisten op hun weg slechts 10 à 20 procent van de verkeersborden spontaan opmerken. De conclusie ‘overdaad schaadt’ ligt voor de hand en leidde eerder al tot een pleidooi van Sander de Rouwe, Tweede Kamerlid voor het CDA om een op de drie borden op te doeken.

De SWOV waarschuwt echter voor zo’n opruimwoede. Meer heil ziet de stichting in een zichtbaar onderscheid tussen essentiële en minder belangrijke borden. Een al te enthousiaste snoeipartij kan tot meer verkeersongevallen en -slachtoffers leiden, aldus de SWOV.

De VNVF typeert digitale in-carinformatie als ‘waardevolle verrijking’ ten opzichte van verkeersborden. ‘Want die kunnen niet gemist worden. Ook gelet op verkeersdeelnemers zonder elektronisch systeem, zoals voetgangers en fietsers’, meent VNVF-voorzitter Jan Kemps.

Overigens signaleert de vereniging dat beheer en onderhoud van verkeersborden te wensen overlaten. Zo blijkt uit recent TNO-onderzoek in Utrecht dat 15 procent van de onderzochte verkeerssituaties een potentieel gevaar oplevert. De VNVF en het kennisplatform CROW gaan een cursus ontwikkelen voor beter beheer en onderhoud van verkeersborden.

 
Auteur: Joske van Lith

Zouden door de incar-technologie al deze borden kunnen verdwijnen?

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.