In Fryslân sterven meer mensen in het verkeer

woensdag 26 april 2006
timer 2 min

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Fryslân is vorig jaar gestegen, in tegenstelling tot de landelijk dalende trend. Zo registreerde de politie vorig jaar 45 doden ten opzichte 38 in 2004 (de zogenaamde geregistreerde (AVV-)cijfers). Ook de ‘werkelijke’ aantallen - de geregistreerde cijfers, aangevuld met de ‘extra’ verkeersgerelateerde verkeersdoden uit de gemeentelijke basisadministratie via het CBS - geven aan dat er in Fryslân vorig jaar meer slachtoffers (48) vielen ten opzichte van 2004 (44).

De Adviesdienst Verkeer en Vervoer geeft aan dat het lastig is om de oorzaak te duiden van het verschil in aantal dodelijke slachtoffers per jaar. Ook SWOV-directeur Fred Wegman erkende tijdens het 14e Nationale Verkeersveiligheidscongres dat zijn organisatie de plotselinge daling van het landelijk aantal slachtoffers in 2004 niet heeft kunnen duiden. ‘Dat zit ons niet lekker.’ De Friese gedeputeerde T. Baas vindt het betreurenswaardig dat er in Fryslân meer verkeersdoden zijn gevallen in het afgelopen jaar. Toch benadrukt hij er alles aan te doen om de ambitieuze verkeersveiligheidsdoelstelling in het Friese PVVP te halen. Dat wil zeggen: 25 procent minder verkeersdoden in 2010 dan in 2002. Zodra de provincie inzicht heeft in de exacte ongevallocaties (op grond van de geregistreerde ongevallen), wordt er bekeken of er wegsituaties zijn waar meerdere ongevallen hebben plaatsgehad. Baas: ‘Vervolgens bepalen we of en welke maatregelen nodig zijn. Uiteraard wordt hierbij ook naar de aard van de ongevallen gekeken.’ Gebaseerd op het aantal geregistreerde én werkelijke ongevallen komt de provincie in 2005 niet hoger uit dan de aantallen in 2003. De landelijke slachtoffercijfers zoals minister Peijs op 25 april bekend maakte, betreffen de werkelijke verkeersdoden (871 tegenover 750 geregistreerde ongevallen). Volgens deze statistiek steeg het aantal verkeersdoden naast Fryslân ook in de provincies Utrecht (45-50) en Noord-Holland (103-113). De sterkste daler was de provincie Groningen met nog 42 verkeersdoden in 2004 naar 21 in 2005. Het hoogste aantal slachtoffers viel vorig jaar evenals in voorgaande jaren in de provincie Noord-Brabant: 169 doden; een kleine daling ten opzichte van 2004 waarin nog 170 doden vielen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.