In Pesse verrijst eerste duurzame tankstation

maandag 17 juli 2006
timer 3 min

In september 2007 opent een opvallend, organisch vormgegeven, duurzaam energiestation bij de afslag Pesse langs de A28. Dit tankstation, ‘Green Planet - fuel for the future’, is een initiatief van ondernemer Edward Doorten uit Pesse. Hier kan de automobilist terecht voor klassieke én alternatieve brandstoffen als biodiesel, ethanolbenzine, pure plantaardige olie, aardgas en in de nabije toekomst biogas. Ook wordt in het station een educatieve ruimte ingericht met actuele informatie over alternatieve energiebronnen.

Om zelf het goede voorbeeld te geven wekt het tankstation zijn eigen energie op met behulp van zonnecollectoren, windturbines, een koolzaadoliegenerator en gebruik van aardwarmte. Volgens initiatiefnemer Doorten kan het station, mede door de goed bereikbare locatie en de vormgeving, duurzame energie toegankelijk en aantrekkelijk maken voor iedere consument. Daarmee wil Doorten een einde maken aan het kip-ei-probleem, waarbij consumenten nog weinig duurzame brandstoffen afnemen omdat er weinig aanbod is en de brandstoffen amper worden aangeboden omdat er slechts beperkt belangstelling voor zou zijn.
Het concept ‘Green Planet’ gaat er van uit dat veel consumenten wel degelijk belangstelling hebben voor duurzame brandstoffen, als het maar op de juiste wijze wordt aangeboden. Bovendien, benadrukt Doorten, kunnen de meeste auto's gewoon op biodiesel rijden en zijn technieken beschikbaar om zelfs op pure biobrandstoffen te rijden. Naast het verkopen van brandstof, richt het bedrijf zich ook op ombouw van motoren voor duurzame brandstof. Dit zal samen met de firma Bosch en Solar Oil Systems worden gerealiseerd. Green Planet heeft voorafgaande aan de start afnameverklaringen getekend met onder meer een ziekenhuis in Hoogeveen en UMCG Ambulancezorg.
Doorten heeft bij de uitwerking van zijn initiatief steun gehad van Energy Valley, BOVAG en TechnologieCentrum Noord-Nederland. De realisatie vergt een investering van circa 2,5 miljoen euro. Het gemeentebestuur van Hoogeveen verleende medewerking op planologisch gebied en ook de provincie Drenthe heeft alle mogelijke medewerking verleend om het project van de grond te tillen. Het rijk ondersteunt het project met een bijdrage uit de Unieke Kansen Regeling (UKR) voor energietransitieprojecten.
Doorten heeft bewust gekozen voor de verkoop van klassieke brandstof in zijn duurzame energiestation. ‘Daardoor komen er bezoekers, die we op een uitstekende manier met duurzaamheid in contact kunnen brengen.' Hij wijst er op dat alle auto's tegenwoordig zonder problemen met tien procent bio-ethanol in de tank kunnen rijden. ‘Qua prijs is dat mengsel nagenoeg gelijk aan benzine.’ Green Planet heeft de ambitie om het concept, zoals dat in Drenthe van start gaat, ook elders in Nederland toe te passen en te vermarkten. Doorten gaat er van uit dat er op termijn Green Planets door heel Nederland komen te staan.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.