Incidenten op de weg in Zeeland sneller en efficiënter opgelost

maandag 13 mei 2019
timer 2 min

De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van Incident Management. De samenwerking moet er voor zorgen dat ongevallen en pechtgevallen ook in de provincie Zeeland sneller en efficiënter opgelost worden.

Vanaf 1 april regelt de verkeerscentrale Zuid-Nederland in Helmond niet alleen de incidenten op rijkswegen en Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, maar ook op de provinciale wegen in Zeeland. Ook de 22 kantonniers van de provincie Zeeland worden vanuit Helmond aangestuurd. “Door deze samenwerking kunnen incidenten op zowel provinciale als rijkswegen sneller worden opgelost. Dit komt ten goede aan de doorstroming” aldus David van Baarle, directeur Wegverkeersmanagement van Rijkswaterstaat.

Weg sneller vrij
De wegverkeersleiders in de centrale houden toezicht op onder meer alle rijks- en provinciale wegen in Zeeland. Ze sturen de weginspecteurs van Rijkswaterstaat aan en zorgen voor afhandeling van incidenten. Op deze wijze zal het proces van incidentafhandeling in de provincie Zeeland sneller en efficiënter verlopen. Dan is de weg weer sneller vrij voor de weggebruikers. Ook kan vanuit de verkeerscentrale geanticipeerd worden op afsluitingen van bijvoorbeeld de Zeelandbrug.

Minder ongemak
“Als Provincie vinden we het belangrijk dat mensen op tijd op hun bestemming zijn, voorzieningen kunnen bereiken of dat goederen op het juiste moment aankomen. Over het algemeen kennen we weinig files in Zeeland. Maar als er onverhoopt een keer een ongeluk gebeurt, leidt dat al snel tot flink omrijden en lange files. Daarom is het zo belangrijk dat de weg na een ongeval of ander incident snel weer vrij is. Door deze samenwerking kunnen incidenten op de weg sneller en efficiënter worden afgehandeld. Dat vergroot de verkeersveiligheid van weggebruikers en verbetert de doorstroming van het verkeer.”, aldus Gedeputeerde Harry van der Maas.

Effectief incidentmanagement
Volgens onderzoek van Rijkswaterstaat, Berenschot en TNO levert effectief incidentmanagement de economie landelijk zo’n 150 tot 200 miljoen euro per jaar op. Provincie Zeeland heeft daarom samen met Rijkswaterstaat, Westerscheldetunnel NV, Waterschap Scheldestromen, North Sea Ports, Veiligheidsregio en Politie een actieprogramma Verkeers- en incident management opgezet. De samenwerking met de verkeerscentrale Zuid-Nederland is hierin een belangrijk actiepunt.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.