India neemt strijd tegen verkeersonveiligheid serieus

woensdag 22 juni 2005
timer 1 min

India wil serieus de strijd aanbinden met de verkeersonveiligheid die het land jaarlijks 84.000 doden kost en een maatschappelijke schade van 9,5 miljard euro. Dat is evenveel als het bedrag dat de nationale regering spendeert aan een stelsel van vier grote snelwegen door het land.

Speerpunt in het beleid-nieuwe-stijl, dat eerder dit jaar werd ontvouwd, vormen onder meer de voetgangers. Voor hen moet in oude stadscentra, woongebieden en voorsteden aparte bestrating worden aangelegd. Extra winst voor de verkeersveiligheid moet komen van betere afstemming van het beleid van de centrale en decentrale overheden. Nieuwe wegen moeten voldoen aan apart vastgestelde nationale veiligheidscriteria. Verder zouden traumacentra, met name in heuvelachtige deelstaten, paraat moeten staan voor medische opvang van verkeersslachtoffers op hoofdwegen.
Wereldwijd nemen ontwikkelingslanden, ondanks hun geringe motoriseringsgraad, het leeuwendeel van alle verkeersslachtoffers voor hun rekening, namelijk 70 procent van de 1,17 miljoen verkeersdoden per jaar. In twee op de drie gevallen zijn dit voetgangers. Kinderen nemen onder hen met 35 procent een relatief groot aandeel in.
Volgens gegevens van de Wereldbank eist het verkeer steeds meer doden. Was het verkeer vijftien jaar geleden nog 'slechts' de negende doodsoorzaak wereldwijd, volgens de huidige trend zou het verkeer in 2020 de op twee na grootste doodsoorzaak zijn.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.