Infopunt Vervoer moet autogebruik reduceren in Arnhemse wijk

woensdag 23 november 2005
timer 2 min

De gemeente Arnhem wil in de nieuwe wijk Schuytgraaf het autobezit beperken en het aantal autoritten met vijf procent reduceren ten opzichte van vergelijkbare wijken. Het VCC Oost werkte daarvoor een plan uit dat resulteerde in een ‘mobiliteitswinkel’ dat de komende drie jaar wordt gehuisvest in het wijkinformatiecentrum.

In het wijkinformatiecentrum Schuytgraaf worden toekomstige en nieuwe bewoners niet alleen geïnformeerd over de koop van een woning, maar ook over alternatieve vervoermiddelen waarvan zij vanaf de eerste dag in hun nieuwe woning gebruik kunnen gaan maken. Het daartoe ingerichte ‘Infopunt Vervoer’ informeert over mobiliteit, en biedt concrete producten en diensten aan. Een greep uit het mobiliteitsassortiment: verhuur van fietskarren om kleine kinderen mee te vervoeren, verhuur van fietsaanhangers om goederen tot 60 kilogram mee te vervoeren, verhuur van bakfietsen voor het zwaardere werk, Informatie over het reizen met het openbaar vervoer, verkoop van strippenkaarten voor de bus, het aanvragen van een taxipas voor Regiotaxi KAN, carpoolbemiddeling en verhuur van voordelige huurauto’s.
Het infopunt Vervoer draait vanaf 25 november voor een proefperiode van één jaar. Bij succes blijft het centrum nog maximaal twee jaar langer actief, totdat alle 5000 woningen in de wijk zijn opgeleverd en het informatiecentrum sluit.
Het Infopunt Vervoer Schuytgraaf is een initiatief van de gemeente Arnhem, in samenwerking met de provincie Gelderland en het Knooppunt Arnhem Nijmegen.
Zij vroegen het VCC Oost om een plan te ontwikkelen op grond van een aantal concrete doelstellingen: naast het beperken van het (met name tweede) autobezit en vermindering van het aantal autoritten in de wijk, wil de gemeente ook nadrukkelijk ervaring opdoen met een wijkgebonden mobiliteitscentrum. Ook Nijmegen heeft al voorzichtig geïnformeerd naar de mogelijkheden om een vergelijkbaar mobiliteitsconcept uit te voeren in de wijk Waalsprong.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.