Innovatieprijs voor koper-glasvezelconversie

dinsdag 11 januari 2005
timer 3 min

Koperleiding in één beweging vervangen door glasvezel. Met deze techniek won Volker Wessels (VW) Netwerk Bouw op 11 januari de InfraTech Innovatieprijs 2005. Tijdens de opening van de tweejaarlijkse vakbeurs Infratech heeft Verkeersminister Karla Peijs de prijs uitgereikt, naast de Mobiliteits-, Landschaps-, Uitvinders- en de NSTT No-Dig Award.

De Infra Tech Innovatieprijs en de bijbehorende awards betreffen een uitnodiging om baanbrekende ideeën te leveren voor de aanleg en gebruik van infrastructuur. Gezien de toenemende belangstelling vanuit ingenieursbureaus, kennisinstituten en bouwbedrijven neemt de betekenis en reputatie van de prijs toe, aldus de organisator van de prijs, Ahoy exhibition, congres & event management.
Als eerste criterium voor de jury geldt dat de inzending niet eerder is gepubliceerd of openbaar gemaakt, met uitzondering van de NSTT No Dig Award.
De hoofdprijs ging dit jaar naar de koper-glasvezelconversiemethode. Bij deze nieuwe methode wordt om de 60 tot 100 meter een gat van 1³ meter gegraven boven de koperleiding. De kabel wordt doorgeknipt en ingepompt met een glijmiddel. Vervolgens wordt de koperkabelkern uit de kabel getrokken en gelijktijdig een PE tube erin getrokken. Zo ontstaat er een lege duct voor diverse toepassingen, waaronder glasvezel. De jury roemt het idee omdat ‘verglazing’ nu goedkoper, sneller en met minder overlast kan plaatshebben. Bovendien biedt het een duurzame oplossing van wat als een omvangrijk milieuprobleem wordt gezien: de aanwezigheid van koper in de grond.
De Mobiliteits Award is toegekend aan BAM infra voor de Mobiliteitswekker: een geïntegreerd systeem dat bestaande informatiestromen ordent, aan elkaar koppelt en verbanden legt. De keuze van het vervoermiddel, het tijdstip van vertrek en de route worden gemaakt op basis van de actuele verkeerssituatie.
De Natuur & Landschaps Award ging naar IV-Infra voor een irrigatiegatiesysteem in de kruin van droge veendijken ter voorkoming van doorbraken wegens droogte.
De Uitvinders Award werd toegekend aan Heijmans Infrastructuur b.v. voor een automatische pak- en zetmachine voor verkeerskegels. Deze machine wordt aan de laadbak van een transportauto bevestigd.
De NSTT No-Dig Award ten slotte ging naar het Hoogheemraadschap van Delfland voor het project Afvalwater Haagse regio, AHR, dat een omvangrijke vergroting en verbetering van de afvalwaterzuiveringcapaciteit omvat. Het gaat om 40 kilometer leiding onder Den Haag en omgeving waarbij grootschalig en gestructureerd no-dig-techniek is toegepast waardoor de verkeerscirculatie niet wordt ontwricht.
In het rijtje Awards is dit jaar ook een Onderwijsprijs uitgeschreven. Hiervoor kwamen echter geen inzendingen binnen. Daarvoor in de plaats is een Creatief Atelier georganiseerd op de dag voor de opening van de beurs, waar negen studententeams van technische universiteiten en hogescholen in één dag een infra-innovatie konden vormgeven. De twee beste teams ontvingen hiervoor een prijs.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.