Inspraakprocedure nieuw geluidsstelsel Schiphol

maandag 22 februari 2021

Op 2 maart start de inspraakprocedure voor het nieuwe geluidsstelsel voor luchthaven Schiphol. Het Nieuwe Normen- en Handhavingsstelsel schrijft voor dat Schiphol de start- en landingsbanen inzet die gegeven de omstandigheden het minste hinder voor de omgeving opleveren. De Inspectie Leefomgeving en Transport handhaaft hier op.

Het kabinet heeft ingestemd met de wijziging van het al geldende Luchthavenverkeerbesluit Schiphol. Het stelsel vervangt het oude stelsel met handhavingspunten, waardoor de inzet van start- en landingsbanen flexibeler wordt en de handhaving transparanter. Dit stelsel was in 2016 op hoofdlijnen al vastgelegd in de Wet luchtvaart; het onderliggende Luchthavenverkeersbesluit liep vertraging op door de rechterlijke uitspraak over stikstof.

in het nieuwe besluit worden uitzonderingen om gebruik te maken van een vierde start- of landingsbaan aan banden gelegd. Het maximale aantal nachtvluchten wordt teruggebracht van de huidige 32.000 naar 29.000. Het besluit gaat uit van het aantal vliegbewegingen zoals die vóór de coronacrisis waren. Op basis hiervan mag Schiphol na de crisis maximaal 500.000 vliegtuigbewegingen per jaar afwikkelen. In het Luchthavenverkeerbesluit is een artikel opgenomen dat de mogelijkheid biedt om na de huidige sterke terugval van het aantal vliegtuigbewegingen binnen de strikte internationale regels zoveel mogelijk op een beheerste manier terug te keren naar de maximale capaciteit van 500.000.

Schiphol heeft de effecten van het maximale aantal vliegtuigbewegingen in kaart gebracht in een openbaar milieueffectrapport. In samenhang hiermee is het ontwerpbesluit voor de natuurvergunning van Lelystad Airport gepubliceerd door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Hiervoor zet Schiphol Groep een deel van de beschikbare stikstofruimte van Schiphol in. Door gebruik te maken van extern salderen worden daarmee de eerste 10.000 vliegtuigbewegingen op Lelystad Airport vergund.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.