Integrale aanpak openbare verlichting

donderdag 10 februari 2022

“Een toegankelijke openbare ruimte waar iedereen zijn weg kan vinden”, met die ambitie heeft een CROW-werkgroep van (ervarings)deskundigen een afwegingskader opgesteld voor een integrale aanpak voor openbare verlichting.

Volgens CROW ervaren zo’n 3 miljoen Nederlanders (enige) moeite om zich in het donker door de openbare ruimte te bewegen. Door vergrijzing zal die groep de komende jaren groeien. In de huidige richtlijnen wordt weinig rekening gehouden met vergrijzing, de ondergrenzen zijn gebaseerd op de behoeften van een gemiddelde jonge Europeaan. 

Design for all

Het belangrijkste uitgangspunt voor het afwegingskader is dat iedereen zich op een veilige manier door de openbare ruimte moet kunnen verplaatsen. Daarbij is het van belang dat obstakels op tijd waarneembaar zijn zodat er op tijd geanticipeerd kan worden. Iedereen moet op een zelfverzekerde van een route gebruik kunnen maken. Meer verlichting in de openbare ruimte is volgens de CROW-werkgroep niet de oplossing, ook het ontwerp van de omgeving speelt een grote rol. Het is van belang dat er op een interdisciplinaire manier naar het hele ontwerp en de afstemming van inrichting, materialen en verlichting gekeken wordt.

Bron: CROW.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.