Intelligente cameratechnologie leidt tot efficiënt handhavingsproces
De stijgende vraag naar effectieve handhavingsoplossingen gaat hand in hand met de opkomst van camera- en sensortechnologie. Paul Dinnissen, Business Unit Manager bij Sigmax Law Enforcement, constateert deze trend bij gemeenten zowel in Nederland als in het buitenland. Sigmax past daarom steeds vaker vernieuwende technologie toe binnen zijn handhavingsoplossing CityControl. Het resultaat is een efficiëntere inzet van handhavingsvoertuigen en BOA’s.
Het is merkbaar drukker op de weg. Nu de economie weer aantrekt en het gebruik van de auto toeneemt, slibben de snelwegen en binnensteden dicht. Vandaar dat de aandacht groeit voor technologie die verkeersstromen begeleidt en dat gemeenten op hun beurt wensen dat auto’s sneller een parkeerplek vinden. De oplossing hiervoor ligt verscholen in slimme handhavingsoplossingen die helpen de parkeerdruk beheersbaar te houden.
Voor de ogen van Paul Dinnissen en zijn team tekent zich een ware revolutie binnen parkeerhandhaving af. Niet eerder was de vraag naar oplossingen met camera’s, scanauto’s en –scooters zo groot, vertelt hij. “Dat zie je met name bij grote- en middelgrote gemeenten terug. Eerst waren het alleen de vier grote gemeenten die naar oplossingen als ANPR-kentekenplaatherkenning keken, maar nu zijn het ook andere grote en middelgrote gemeenten die behoefte hebben aan dit soort mogelijkheden.”
Mobiel controleren en verbaliseren
Automatic Number Plate Recognition (ANPR) is beschikbaar in verschillende toepassingen. Dinnissen geeft aan dat Sigmax al langer smartphone-oplossingen met deze technologie aanbiedt, maar dat de mogelijkheden in snel tempo groeien. “Een BOA kan met Scanflow van Sigmax CityControl al wandelend parkeerhandhaving doen. Nu is het ook mogelijk om scanauto’s en –scooters in te zetten voor de opvolging binnen dit proces. Dit creëert voor gemeenten de flexibiliteit om een eigen manier van handhaven in te richten.”
Het is niet vreemd dat intussen meerdere aanbieders producten voor scanvoertuigen aanbieden. Nederland loopt immers voorop in de ontwikkeling en toepassing van deze technologie in vergelijking met andere landen in Europa. “Daar kunnen we best trots op zijn”, zegt Dinnissen. Sigmax neemt hier een leidende positie in. “Wij weten klanten een geïntegreerde handhaafoplossing te bieden voor zowel parkeerhandhaving, camerahandhaving als brede handhaving binnen de openbare ruimte. CityControl is een totaalpakket waarin ook zaken als parkeer- en verblijfsrechten direct worden gecontroleerd en verwerkt.”
Duidelijke beweging richting kostenefficiënte parkeerhandhaving
Meer parkeerdruk werpt voor gemeenten uitdagingen op. Zo leiden meer parkeerterreinen ook tot meer slagbomen. En die zijn kostbaar, zowel in aanschaf als onderhoud. Bovendien is het zo in andere Europese landen, waar Sigmax ook actief is, dat bij wet de verplichting bestaat om bij een parkeerterrein met slagboom ook een parkeerwachter te hebben, wat de kosten nog meer opdrijft. ‘Slagboomloos parkeren’ is een uitkomst voor deze problematiek. Op
parkeerterreinen met een betaalautomaat worden daar waar mogelijk met ANPR-technologie uitgeruste camera’s ingezet om auto’s te registreren en controleren, terwijl ze tegelijkertijd vrij het terrein kunnen bezoeken of verlaten.
Parkeren zonder oponthoud biedt op die manier duidelijke voordelen, zegt Dinnissen. Maar omdat parkeerregimes per gemeente en parkeerterrein verschillen, vraagt dit wel om een flexibele oplossing. “CityControl bewijst nu al een tijdje op meerdere parkeerterreinen dat we prima de slagbomen kunnen vervangen door ANPR-camera’s.” En dat maakt gemeenten blij, merkt hij. “Het blijkt voor hen namelijk een duidelijk efficiëntere manier van handhaven te zijn, met minder kosten en meer opbrengsten.”
Sommige gemeenten gaan zelfs een stap verder dan de inzet van ANPR enkel voor parkeerterreinen, constateert Dinnissen. “Gemeenten overwegen om parkeergarages vrij toegankelijk te maken en als openbare weg te beschouwen. Handhaving wordt vervolgens met scanauto’s en –scooters gedaan.”
Autoluwe binnensteden komen binnen bereik
Veel gemeenten gebruiken bollards om wegen in de (centrum)gebieden af te sluiten. Ook dit zijn dure systemen die veel onderhoud vergen. Hier schakelen gemeenten over op camera’s om op die manier sluipverkeer de toegang te ontzeggen zodat taxi’s en bussen vrij baan krijgen. Sigmax is bijvoorbeeld bezig om in Alkmaar met camera’s de handhaving op deze moderne manier in te richten.
Gebruik verschillende databronnen voor optimale handhaving
De grootste winst in efficiency wordt behaald door het acteren op data. De combinatie van verschillende databronnen als BOA’s op straat, scanvoertuigen, parkeerautomaten, vergunningensystemen en belparkeerders maakt analyse van gegevens mogelijk. “Op die manier levert data input voor onder andere planningen en rapportages als boeteoverzichten, bezettingsgraad en betalingsbereidheid en kunnen BOA’s en scanvoertuigen optimaal ingezet worden”, vertelt Dinnissen. “Dit werkt weer verder door als voedingsbron voor gemeentelijk beleid., bijvoorbeeld vernieuwde ideeën als dynamische parkeertarieven.”
Gebruikte data is zowel afkomstig van gemeenten zelf als externe toeleveranciers en burgers. “Je merkt dat steeds meer (anonieme) data beschikbaar wordt gesteld”, zegt Dinnissen. “Dat komt goed uit voor het maken van de meest inzichtrijke rapportages en analyses. Gemeenten analyseren deze data zelf vaak al met BI-tooling.”
De Slimme Stad dient zich aan
De stijgende populariteit van cameratechnologie werkt het ontstaan van ‘Smart Cities’, een vaak gehoorde wens in gemeenteland, in de hand. Door het verder moderniseren van camera’s in combinatie met het gebruik van vaste camera’s en scanvoertuigen, kunnen gemeenten in de toekomst toewerken naar complete milieurapportages. “Camera’s kunnen in de toekomst bijvoorbeeld CO2-waarden meten om een overzicht te maken van de vervuiling binnen een gemeente”, aldus Dinnissen. Ook kunnen camera’s straatmeubilair fotograferen en herkennen, zodat bijvoorbeeld bij een kapot verkeersbord al vanuit het backoffice handhavingsacties kunnen worden ingepland voor
herstel. “Maar ook mulderfeiten en vuilnisovertredingen kunnen vanaf kantoor met DeskControl bekeken en beboet worden, zonder dat opvolging op straat hoeft plaats te vinden.”
Vooral in Utrecht gaan de technologische ontwikkelingen hard en wordt bijvoorbeeld al met milieuzones gewerkt. “Sigmax verzorgt hier dat elk voertuig in het centrum van Utrecht gescand wordt voor controle en verbalisering. Ook dit is een toepassing waarvoor de interesse in binnen- en buitenland groeit”, besluit Dinnissen.
Lees hier de PDF-versie van het artikel.
Auteur: Geert Dijkstra
Reactie plaatsen •