Intelligente SnelheidsAdaptatie in Londen

vrijdag 11 september 2009
timer 3 min
De
De argumenten voor Intelligente SnelheidsAdaptatie (ISA) zijn duidelijk: verhoging van de eigen veiligheid en die van medeweggebruikers, beter voor het milieu door gelijkmatiger rijstijl, minder schades door minder ongelukken en een betere algemene doorstroming. Maar is er draagvlak voor een systeem dat ingrijpt op de snelheid van de auto? Londen experimenteert.

Ondertussen zijn we door routenavigatiesystemen enigszins gewend geraakt aan een signaal dat we krijgen voor te hard rijden. Maar vaak weten we de correcte maximale snelheid op een bepaalde weg niet. Met ISA is daar nooit meer onduidelijkheid over. En nog een stap verder: door koppeling aan het gaspedaal kun je de maximaal toegestane snelheid zelfs niet eens meer overschrijden. Na meerdere kleinschalige experimenten in onder andere Nederland, België en Zweden start Londen een grootschalig project met de inzet van verschillende ISA-varianten onder uiteenlopende omstandigheden. Het is de Transport for London (TfL) Road Safety Unit die bij de ontwikkeling van ISA het voortouw neemt, samen met de Nederlandse technologiepartner Technolution. Dit najaar zullen in totaal 2000 auto’s, zowel dienstauto’s van Transport for London als vuilnisauto's en taxi's, worden uitgerust met ISA.


Inhouden of niet

De belangrijkste functie van ISA is bestuurders te ondersteunen bij hun rijtaak. Het is niet de bedoeling de autonomie van de automobilist af te nemen met een opgelegde snelheidsbeperking. Hoe werkt het? In het systeem zit een digitale kaart met informatie over maximumsnelheden per wegvak. Via gprs vindt het downloaden van actueel kaartmateriaal plaats. De positie van de auto, inclusief de rijrichting, wordt via gps bepaald. Het systeem weet zo hoe hard de auto op die plek mag rijden. Voor de automatische snelheidsadaptatie is er in de auto een koppeling van de apparatuur aan de CAN-bus en het elektronische gaspedaal; op basis van actuele snelheidsbepaling kan het systeem indien nodig gas terugnemen.

In de auto’s is een display dat aangeeft of de bestuurder zich aan de maximaal toegestane snelheid houdt. Een groene, oranje en rode smiley, gecombineerd met een waarschuwingssignaal, maken het duidelijk. Er is een adviesmodus en een vrijwillige modus. In het ene geval geeft het ISA-systeem slechts signalen en is het aan de bestuurder daarop te reageren. In een volgende variant geeft de bestuurder toestemming om de auto automatisch in te houden als de maximale snelheid wordt overschreden. Het gaspedaal verder indrukken heeft dan geen effect. Wel is het systeem altijd eenvoudig uit te schakelen via het touchscreen, bijvoorbeeld om in te halen of in geval van nood.

 

Draagvlak

De uitrol van ISA gaat gepaard met het nodige onderzoek. Uit onderzoek door de universiteit van Leeds bleek bijvoorbeeld dat een meerderheid van de proefpersonen ISA veilig vindt om mee te rijden. Het draagvlak is ook groot: meer dan de helft van de deelnemers aan een ISA-proef stond positief tegenover verplichte montage van dergelijke units in nieuwe auto's. Nog een uitkomst van het universiteitsonderzoek is dat ISA het aantal verkeersdoden met minimaal 10 procent zou kunnen doen afnemen. De kosten om de apparatuur aan te schaffen, zouden ruimschoots opwegen tegen de baten in termen van minder verkeersslachtoffers en minder schade.

Meer informatie

 
Auteur: Joske van Lith

Op deze kaart wordt aangegeven hoe hard je waar mag rijden in de regio Londen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.