Interactie ZRA’s en fietsers en voetgangers

woensdag 18 december 2019
timer 2 min

Hoe zullen fietsers en voetgangers omgaan met zelfrijdende auto’s (ZRA’S)? Zullen ze het gedrag aanpassen, denkende dat de ZRA’s sneller kunnen reageren? Of worden ze juist afgeschrikt door het gebrek aan oogcontact? Is er een nieuwe manier van communiceren nodig? Zo ja, hoe moet dat eruit zien? Dat zijn onderzoeksvragen van Núñez Velasco.

Dit werkpakket bestudeert het gedrag van fietsers en voetgangers wanneer zij moeten interacteren met een zelfrijdende auto. Het focust op het oversteekgedrag op kruispunten. Om dit gedrag te bestuderen, is een theoretisch raamwerk ontwikkeld dat uitlegt hoe het oversteekgedrag van fietsers en voetgangers tot stand komt en welke interne en externe factoren invloed op het gedrag hebben. Vervolgens zijn experimenten ontwikkeld waarbij individuen verschillende oversteekscenario’s voorgelegd kregen. Het gebruik van realistische virtuele omgevingen, maakte het mogelijk om mensen te laten oversteken zonder enig gevaar te lopen en om verschillende scenario’s in korte tijd te presenteren. Zowel de effecten van de vormgeving van ZRA’s, nieuwe communicatietools en de afwezigheid van de bestuurder op het oversteekgedrag van fietsers en voetgangers werden bestudeerd.

Uit deze studies blijkt de afstand tot het voertuig en het wegontwerp de belangrijkste factor te zijn. Het gebrek aan een bestuurder in de auto wordt door voetgangers niet als een probleem ervaren. Ook een andere vormgeving had weinig effect op het oversteekgedrag van fietsers en voetgangers. Dit betekent overigens niet dat het onderzoek kan worden afgesloten. Op dit moment zijn er nog maar weinig ZRA’s op de weg en is de ervaring met ZRA’s nog beperkt. Onderzoek naar de langetermijneffecten van ZRA’s moeten aanwijzen of men in de toekomst hetzelfde interacteert met ZRA’s als nu. 

Referenties:
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0018720819836343

Mini-special STAD
In deze mini-special tussenresultaten van het vier-jarige onderzoeksprogramma STAD:  Spatial and Transport impacts of Automated Driving binnen het SURF programma van NWO, Smart Urban Regions of the Future. Het STAD-project wordt gecofinancierd door NWO.

 
Auteur: Pablo Núñez Velasco, TU Delft

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.