Italië passeert rest van Europa met 150 km per uur

dinsdag 22 juni 2004
timer 3 min

Plankgas, althans nagenoeg, mag vanaf 1 juni op de modernste Italiaanse snelwegen. Dat wil zeggen: op wegen met drie rijstroken plus vluchtstrook mag dan 150 km/uur worden gereden, zo heeft verkeersminister Pietro Lunardi verordonneerd. Italië loopt daarmee uit de Europese pas, overigens tezamen met Duitsland waar op de Autobahn al sinds jaar en dag geen algemeen snelheidsmaximum maar wel een advieslimiet van 130 km/uur geldt.

Dankzij de spreekwoordelijke Duitse discipline levert dat in de praktijk weinig gevaar op. Bovendien gelden hier op deelstaatniveau vaak wel beperkingen.Voor het overige zijn de verschillen binnen Europa beperkt. In Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg en op 'gewone' Italiaanse snelwegen geldt een maximum van 130 km/uur, evenals in Denemarken. In dit laatste land gold overigens nog tot 1 mei dit jaar een maximum van 110 km/uur.
Voor 120 km/uur als regel kiezen behalve Nederland ook België, Finland, Griekenland, Spanje en Portugal. De laagste snelheidsmaxima zijn te vinden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland (70 mph oftewel 112 km/uur) en Zweden (110 km/uur). Overigens: op het 'eiland' Zwitserland binnen de unie is de standaard snelheidslimiet 120 km/uur.
Harmonisatie van maximumsnelheden is binnen de unie vooralsnog niet aan de orde en ook niet urgent, vertelt Sam Schouten van de afdeling algemeen ledenbelang van de ANWB. Gedragsregels in het verkeer vallen onder het subsidiariteitsbeginsel: wat op het laagste bestuursniveau geregeld kan worden, kan buiten de Brusselse/Straatsburgse bemoeienis blijven. 'Aan het verschil in verkeersregels tussen de landen van de unie is nog nooit één mens dood gegaan', relativeert Schouten. 'Het zou gigantisch veel energie vergen om tot zo'n harmonisering te komen. Beter is het die inspanning te steken in meer eenheid van presentatie. Het ‘wat’ van de verkeersregels is niet per se het belangrijkste, als wel een toenemende eenheid in bebording, ook in de sfeer van de dynamische borden.'
Als het in Nederland bij files meer en meer gebruikelijk wordt de vertraging in minuten op de route-informatiepanelen te vermelden, zou het voor grensoverschrijdende automobilisten wel zo handig zijn dit elders binnen de unie op dezelfde manier te gaan doen.
Wat de Nederlandse situatie aangaat: aan een recent door de VVD aangezwengelde nieuwe discussie over de autosnelweglimieten bestaat volgens Schouten bij de ANWB weinig animo. De 120 km/uur-norm die zestien jaar geleden werd geïntroduceerd (en in de praktijk nu op ongeveer 15 procent van het snelwegnet geldt) kan het best gehandhaafd worden. Wel bepleit Schouten meer flexibiliteit naar tijd en plaats bij de toepassing van de uitzonderingslimiet van 100 km/uur.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.