Jagersvereniging pleit voor aandacht voor 'aanrijding met wild' in theorie-examen

woensdag 21 oktober 2020

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging pleit voor meer aandacht voor het onderdeel 'wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild in het theorie-examen voor automobilisten. Dit omdat het aantal aanrijdingen met dieren is toegenomen van bijna 6.000 in 2014 tot 10.000 in 2019. 

Elke maand worden er, volgens de vereniging, 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en andere grote wilde dieren aangereden. Gemiddeld bedraagt de schade per ongeval 1.600 euro. De vereniging baseert zich daarbij op cijfers van verzekeraars. Het werkelijke aantal aanrijdingen met wild kan dus hoger liggen, omdat niet elke aanrijding resulteert in een schadeclaim en ook niet elke aanrijding wordt gemeld. 

Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging: “Het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie. Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden. Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren. Door hun hulp is zo op sommige locaties het aantal aanrijdingen met ruim de helft verlaagd. Dat deze preventieve maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Alleen al in Gelderland zijn er elke week gemiddeld 10 aanrijdingen met een wild zwijn en 26 met een ree.”  

Vergroten kennis over wildaanrijdingen

Hoedemaker: “Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’. Met onze oproep aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CBR willen we ervoor zorgen dat alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. Door bovendien meer aandacht te geven aan preventie, hopen we het aantal wildaanrijdingen in Nederland naar beneden te kunnen brengen.” 

Campagne ‘Daar jagen wij voor’

De jagersvereniging is een campagne gestart met de naam ' Daar jagen wij voor'. De campagne loopt in vijf gemeenten op de Veluwe. De start van de campagne valt samen met het ingaan van de wintertijd.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.