Jan Klinkenberg zwaait af
donderdag 28 februari 2019
timer 3 min
Het oliemannetje, noemde hij zichzelf in een gesprek met Verkeerskunde in 2013, een verbinder op de achtergrond. "Laat andere mensen maar scoren", legde hij uit. Hij neemt met een gerust hart afscheid van de vakwereld ruimte en mobiliteit.

Hij sloeg bruggen tussen wetenschap en praktijk en tussen vakdisciplines onderling. Eerst met Transumo-, later met Transumo-Footprint-gelden, druppelde hij hier en daar wat ‘olie op het juiste prille vuur’. In zijn ‘slotakkoord’* zette hij alle weldaden op een rij. Maar is zijn ultieme doel bereikt?

Klinkenberg: “Sinds 2002 heb ik in verschillende constellaties mogen bijdragen aan het verbinden van wetenschap en praktijk. Dat werk gaat natuurlijk gewoon door, ook al stop ik met werken.” Klinkenberg werkte als programmamanager Transumo Footprint bij Platform 31 en was netwerkmanager voor VerDuS, dat staat voor Verbinden van Duurzame Steden, en waarin op initiatief van NWO, Platform31 en enkele ministeries kennis voor ruimtelijke vraagstukken wordt ontwikkeld.

"Het programma Transumo Footprint is dan wel gestopt", zegt Klinkenberg, “maar in VerDuS gaat de focus op praktijkgericht onderzoek – zelfs met grotere intensiteit – verder. Ik beloofde veel energie te steken in het goed op de rails krijgen van het onderzoeksprogramma Smart Urban Regions of the Future (SURF). Dat zou echt praktijkgericht moeten worden en ik wilde er een stevige mobiliteitscomponent in hebben. Recentelijk bleek uit de midterm review dat het programma uitstekend op deze koers ligt. De onderzoeken gaan nu de volgende fase in en dat was voor mij een logisch moment om wat anders te gaan doen, hoe interessant ik het werk ook vind."

Zeg je de vakwereld daarmee gerust vaarwel?

“Als ik de grote onderzoeksprogramma's die de laatste 10, 15 jaar onder de vlag van VerDuS zijn uitgevoerd vergelijk, constateer ik een toenemende betrokkenheid van de praktijk. Eerdere onderzoeken in het kader van het programma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad waren nog puur wetenschappelijk. Praktijkorganisaties speelden daar slechts zijdelings een rol in. In het kennisprogramma Urban Regions in the Delta kwam de praktijk al beter aan bod. En kijk nu eens naar het SURF-programma. Daar gaat het volop over kenniscocreatie, over verankering van onderzoeksresultaten in uitvoeringsprogramma's van steden, over bijeenkomsten op ministeries om de aansluiting met de beleidsontwikkeling aan te scherpen, over communities of research and practice, enzovoort. Ik vind het mooi dat ik aan deze ontwikkelingen heb kunnen bijdragen.”

En nu?

“Nu eerst even relaxen, maar ik sluit niet uit dat ik de komende jaren nog eens een werkklus oppak als ik daarvoor word gevraagd. Verder blijf ik de ontwikkelingen in VerDuS volgen en zal ik met veel belangstelling naar communitybijeenkomsten, seminars en congressen gaan.”

Wat is terugkijkend het grootste succes?

De Fietscommunity is wel een beetje mijn kindje. Daar hebben we heel veel organisaties bij elkaar gebracht. Je kunt je nu eigenlijk niet meer voorstellen dat pas zo'n vijf jaar geleden de eerste grote praktijkgerichte wetenschappelijke fietsonderzoeksprojecten in ‘Nederland Fietsland’ werden gestart.”
 
Wat geef je vakmensen mee?

“In de vakwereld wordt veel gesproken over professionalisering van het vakgebied mobiliteit. Zo'n SURF-programma biedt veel op dit gebied: het verbreedt het vakgebied, het versterkt de relatienetwerkvorming met beleidsmakers en onderzoekers uit andere disciplines en het activeert de interactie met de wetenschappers in communities of research and practice. Tegelijkertijd biedt het mogelijkheden voor vakmensen om eigen vraagstukken in te brengen in nieuwe onderzoeken. Daarvoor moet je wel de juiste onderzoekers ontmoeten. Dus, volg de SURF-bijeenkomsten.” Meer info op www.verdus.nl.

Jan Klinkenberg schreef direct na zijn vertrek een overzicht van alle Transumo-Footprint-activiteiten.  

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden