Jonge automobilisten in de VS aan banden: 20 tot 30 procent minder ongevallen

dinsdag 23 maart 2004
timer 3 min

Jongeren moeten niet van de ene op de andere dag in het verkeer worden 'losgelaten'. Een rijbewijs met restricties voor bijvoorbeeld het eerste half jaar, kan het aantal ongevallen met twintig tot dertig procent terugdringen. Dit blijkt uit analyse van de maatregelen die de meeste staten in de VS in de jaren negentig namen.

Na jarenlange aarzeling voerden 47 staten en Washington DC vanaf 1996 rijbevoegdheidbeperkingen in, variërend van begeleid rijden gedurende een halfjaar onder toezicht van een volwassene tot een verbod op nachtelijke ritten en een maximum aan het aantal passagiers.
Onderzoeker Allan F. Williams van het Insurance Institute for Highway Safety meent dat het aantal jonge verkeersslachtoffers (in de meeste staten in de VS mogen jongeren al vanaf hun zestiende de weg op) nog verder gereduceerd kan worden. Niet alleen zouden de maatregelen in méér staten navolging moeten krijgen, ook zijn de huidige beperkende bepalingen zijns inziens nog te soft. De leerperiodes (rijden onder toezicht) zijn vaak korter dan een halfjaar, het avond/nachtverbod begint meestal pas om middernacht (Williams pleit voor negen of tien uur 's avonds) en jongeren mogen vaak nog tot drie passagiers meenemen. Williams vindt één wel de limiet.
De onderzoeker heeft de nuchtere cijfers aan zijn zijde. Zestien- en zeventienjarigen scoren 35 respectievelijk 20 ongevallen per miljoen gereden mijl tegen 13 ongevallen voor 18/19-jarigen. Voor automobilisten tussen 30 en 59 ligt dit cijfer op 4.
Meerijders kunnen letterlijk dodelijk zijn: voor alle teenagerbestuurders geldt dat het ongevalrisico vier keer zo hoog is bij drie passagiers aan boord als bij soloritten. Het ongevalrisico stijgt vooral met mannelijke passagiers. Alleen de combinatie 'jongen aan het stuur, meisje ernaast' leidt tot veiliger weggedrag.
Onervarenheid en stoerheid zijn in het algemeen de factoren voor het verhoogd ongevalrisico van jonge automobilisten. Typerend is de ongevalsituatie waarbij een jonge automobilist door overmoed van de weg raakt en technisch niet voldoende bekwaam is om het voertuig weer onder controle te brengen.
Mobiliteit versus veiligheid
Pleidooien voor restricties voor jeugdige autorijders zijn in de VS al dertig jaar oud. Omdat het heilige recht op mobiliteit steeds hoger scoorde dan veiligheid, duurde het tot 1996 voor Florida als eerste staat beperkende maatregelen trof. Wereldwijd gaf Nieuw-Zeeland in 1987 het voorbeeld. Canadese provincies volgden in 1994.
Williams bepleit verdere rijbeperkingen, extra handhaving en versterking van het draagvlak voor maatregelen. Ouders kunnen daarbij een rol spelen. Zo schaarden in Californië 94 respectievelijk 84 procent van de ouders van tieners zich achter een nachtverbod voor hun kroost en het invoeren van passagierbeperkingen. Van de teenagers zelf stond 65 respectievelijk 39 procent achter deze maatregelen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.