Kamer: Opgekochte stikstofruimte moet terug naar provincie

donderdag 9 maart 2023

Rijkswaterstaat kocht stikstofruimte voor de uitbreiding van de A27, maar deze moet weer terug naar de provincies Utrecht en Gelderland. Dat heeft de Tweede Kamer bepaald, nadat ze een motie van PvdA en Groenlinks aannamen. De stikstofruimte kan dan gebruikt worden voor woningbouw, natuurherstel en legaliseren van PAS-melders.

Vorig jaar kocht het Rijk boerderijen aan, waar stikstofruimte voor vrijkwam voor de verbreding van de A27. De provincie Gelderland reageerde ziedend, maar ook Utrechtse politiek was niet geamuseerd. 

Provincies voelen zich gepasseerd?

De PvdA en GroenLinks wijzen er in de motie op dat de provincies zich gepasseerd zouden voelen bij het uitkopen van de boeren. Ook vinden de partijen dat de beschikbare stikstofruimte schaars is en gebruikt moet worden voor projecten van het grootste maatschappelijke nut. Veel Kamerleden hadden waren überhaupt  tegen de opkoop van de stikstofruimte door Rijkswaterstaat, omdat provincies deze dan niet konden inzetten bij de aanpak van de stikstofproblematiek.

Geen opkoping meer

Ook mag Rijkswaterstaat van de Kamer geen boerderijen meer opkopen voor de uitbreiding van snelwegen totdat er een gereguleerd proces is voor de verhandeling van de stikstofrechten.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.