Kennisbank toont bereikbaarheid Gelderse ziekenhuizen

donderdag 27 april 2006
timer 3 min

Het vervoercoördinatiecentrum VVC Oost heeft in opdracht van de provincie Gelderland een inventarisatie gemaakt van de bereikbaarheid van de Gelderse ziekenhuizen. De uitkomst hiervan is sinds 15 april te zien op de speciale website www.bereikbaarziekenhuis.nl. Deze zogenoemde kennisbank geeft voor ieder ziekenhuis apart en in vergelijking met elkaar een scala aan bereikbaarheidsproblemen én oplossingen.

De kennisbank geeft ziekenhuizen, overheden en andere betrokkenen inzicht in de actuele bereikbaarheidsituatie rond de 14 Gelderse ziekenhuizen en oplossingen om op een structurele manier aan een goede bereikbaarheid te werken. De website biedt daartoe onder meer een overzicht van de mobiliteitsgegevens en -oplossingen van de ziekenhuizen, informatie over de rol van gemeenten, praktijkvoorbeelden van integrale aanpak, een overzicht van mogelijke maatregelen en het netwerk van contactpersonen bij de ziekenhuizen en de betrokken gemeenten.
Voor de provincie is deze website een eerste stap op weg naar een landelijke uitbouw.
Binnen de zorgsector is al geruime tijd sprake van een toenemende schaalvergroting en ruimtelijke concentratie. Hierdoor neemt de mobiliteit van en naar ziekenhuizen toe. Van alle in Nederland afgelegde reiskilometers gaan 2,8 miljard kilometers (1,5 procent van het totaal) van en naar zorginstellingen (CBS, 2000). Daarnaast neemt het autogebruik van en naar (gefuseerde of verplaatste) ziekenhuizen met zo’n 15 tot 20 procent toe, omdat nieuwe ziekenhuizen vaak op stadsrandlocaties worden ontwikkeld.
Inmiddels kampt reeds 80 procent van alle Nederlandse ziekenhuizen met (grote) parkeerproblemen. Deze problemen leiden ook tot interne logistieke problemen: spreekkamers blijven regelmatig leeg omdat patiënten niet op tijd komen opdagen, parkeeroverloop naar de omliggende woongebieden zorgt voor overlast in de buurt en wildparkeren kan de instelling onvoldoende bereikbaar maken voor hulpdiensten, brandweer, politie en ambulance.
Reden voor de provincie Gelderland om de problemen rond de bereikbaarheid van de Gelderse ziekenhuizen te lijf te gaan met een mix aan maatregelen, waarbij verschillende partijen zijn betrokken, zoals bedrijven, zorginstellingen, gemeenten en vervoerders. De website is een onderdeel van deze missie.
Voor de opzet van de website inventariseerde VCC Oost eind 2005 de mobiliteitsgegevens van de Gelderse ziekenhuizen in brede zin: het woon-werkverkeer, bezoekersvervoer, goederenvervoer en invloeden van het zorgproces. De inventarisatie leverde zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens op, bijvoorbeeld over de gemiddelde modal split van het woon-werkverkeer. Dat is voor de auto: 63 procent (spreiding 45 -77procent), fiets: 32 procent (spreiding 17-43 procent), ov: 4 procent (spreiding 1-10 procent). Van de bezoekers reist ruw geschat 90 procent per auto. Wat betreft de bereikbaarheid per fiets worden door de ziekenhuizen over het algemeen weinig knelpunten gesignaleerd, terwijl de bereikbaarheid per openbaar vervoer al gauw wordt bepaald door de aan- of afwezigheid van een (bereikbaar) treinstation. Op het platteland wordt de schrale bereikbaarheid per openbaar vervoer al gauw als een knelpunt gezien. Wat de bereikbaarheid per auto betreft ervaren de ziekenhuizen hun parkeerproblemen als de grootste belemmering.
Er is een ‘range’ van weinig ervaring tot veel ervaring met mobiliteitsmaatregelen. Met name bij de ziekenhuizen in de Arnhem en Nijmegen is het parkeerbeleid het verst uitgewerkt in regelingen en maatregelen. De rol van de gemeente betreft met name de infrastructuur, zoals een parkeervoorziening. In de kennisbank zijn ook enkele voorbeelden van verkeersonderzoeken opgenomen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.