Kennismaking (VK 4/2009)

dinsdag 30 juni 2009
timer 2 min

Een nieuwe lay-out en een nieuw gezicht. Daarom even een korte kennismaking.

Mijn naam is Yda Matthijssen, ik werk bij de ANWB op de afdeling Rechtshulp. Wij houden we ons onder meer bezig met het verhalen van letselschade van individuele verkeersslachtoffers en het behartigen van de collectieve belangen van verkeersslachtoffers. Vanaf nu ga ik u maandelijks berichten over onderwerpen die te maken hebben met uw en mijn vak. Ik zie deze column als een ontmoetingsplaats van wegbeheerder en (letselschade) jurist. Immers de inrichting van de weg en andere verkeersmaatregelen kunnen verkeersongevallen voorkomen maar ook een rol spelen bij de vraag wie aansprakelijk is voor een ongeval. Slachtoffer van een verkeersongeval ben je van het ene op het andere moment. De emotionele en financiële gevolgen kunnen groot zijn. Voor de erkenning van het leed en voor de vergoeding van de financiële gevolgen is het belangrijk om vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ongeval. Zonder aansprakelijke tegenpartij geen schadevergoeding. Het slachtoffer is dan aangewezen op eigen verzekeringen en de sociale voorzieningen.

 

In mijn maandelijkse bijdrage aan Verkeerskunde ga ik u op de hoogte brengen van actuele jurisprudentie over aansprakelijkheid voor verkeersongevallen en van wijzigingen in het aansprakelijkheidsrecht. Als bron voor deze column zal ik in veel gevallen het ANWB juridisch tijdschrift Verkeersrecht gebruiken. Mijn volgende column zal gaan over een fietser die (rijdend in een groep) botst tegen een betonnen rand en ten val komt. De betonnen rand is onderdeel van een wegversmalling die bedoeld is om door middel van een snelheidsverminderend effect de verkeersveiligheid te vergroten. Aan de rechter het oordeel of de wegbeheerder voldoende gewaarschuwd heeft om argeloze weggebruikers te waarschuwen.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.