KiM: Lopen gunstig voor gewicht, fietsen leidt tot betere ervaren gezondheid

woensdag 17 maart 2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzocht hoe fietsen en lopen de gezondheid beïnvloeden, en andersom. Meer lopen resulteert in gewichtsafname en minder lopen tot gewichtstoename. Opvallend: fietsen heeft een positief effect op de gezondheidsbeleving, mensen die meer gaan fietsen voelen zich daardoor gezonden. Voor mensen die meer gaan lopen, geldt dat niet. 

Obesitas

Bij mensen die lijden aan obesitas blijkt meer fietsen of lopen niet bij te dragen aan een verandering in gewicht. Het KiM stelt dat wellicht andere factoren, zoals sporten of voeding, hierbij een rol spelen. 

Meer gewicht, minder fietsen

Mensen die zwaarder worden, gaan minder fietsen. Als bijvoorbeeld iemand van 1.80 meter 3 kilo aankomt, zal hij per jaar bijna 45 kilometer minder gaan fietsen. Toch stijgt het fietsgebruik in totaal en de afgelegde afstand per fiets wél. De opkomst van de e-bike speelt daar een significante rol in. Als mensen gewicht verliezen, bijvoorbeeld door de inzet op gezonde voeding en meer sport en beweging, gaan ze vaak ook meer fietsen.

Fietsers voelen zich gezonder

Hoe meer een Nederlander fietst, hoe gezonder hij of zij zich voelt. Omgekeerd leidt een afname in afgelegde fietsafstand ook tot een afname in ervaren gezondheid. Reizen met de e-bike of lopen blijkt geen effect te hebben op de ervaren gezondheid. Ook voor mensen met obesitas geldt dat ze zich gezonder voelen als ze meer fietsen.

In het onderzoek heeft het KiM de gezondheid benaderd via de Body Mass Index (BMI) en de ervaren gezondheid. Internationale literatuur laat zien dat fietsen en lopen over het algemeen ook positieve effecten hebben op andere aspecten van de gezondheid, zoals de subjectieve gezondheid, ziektelast en levensverwachting.

Meer lezen.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Het gevaar ligt op de loer dat oorzaak en gevolg worden omgedraaid

Daat iemand minder fietsen of wat dan ook omdat hij zwaarder wordt of is het omgekeerd?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.