KiM: Nederlanders veranderen hun mobiliteitsgedrag permanent

maandag 20 april 2020
timer 5 min

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het reisgedrag en de werksituatie van Nederlanders ook na de huidige coronacrisis anders zullen zijn dan voorheen, blijkt uit onderzoek van het KiM. Een kwart van de Nederlanders die meer zijn gaan thuiswerken en een derde van de mensen die vaker televergaderen verwacht dit ook in de toekomst te blijven doen. Tegelijkertijd denkt één op de vijf vaker te gaan lopen of fietsen.

 

Schermwerken

Voor ongeveer de helft van de Nederlanders heeft de crisis nu al impact op de werksituatie: deze groep is minder (16%), meer (8%) of op andere tijden (24%) gaan werken. 10 procent is zelfs tijdelijk gestopt met werken. Een groot deel (44%) is meer thuis gaan werken en is daar over het algemeen tevreden over. Van de thuiswerkende Nederlanders zegt 61% dat dit hen makkelijk af gaat, en een kwart geeft aan vaker thuis te willen blijven werken. Ongeveer 30 procent geeft aan vaker achter een beeldscherm te overleggen met collega's, meer dan een derde wil dit ook blijven doen.  Het aantal verplaatsingen is afgenomen van gemiddeld 8 naar 3,6 verplaatsingen per 3 dagen. De gemiddelde afstand daalde navenant, van gemiddeld 94 naar 30 kilometer in 3 dagen. De gemiddelde verplaatsingsafstand per verplaatsing is gedaald van 12 naar 8 kilometer. 

Rondeverplaatsingen

Mensen gaan nog wel de deur uit, maar dan vooral voor een ommetje, zogenaamde 'rondeverplaatsingen'. Waar dit voorheen vooral het uitlagen van de hond betrof, is dat nu vaak een blokje om, te voet of op de fiets. De afstand die mensen lopend of fietsend afleggen per verplaatsing is fors gestegen. Lopen doet men nu gemiddeld over een afstand van 2,2 kilometer, tegen 1,2 kilometer voor de coronacrisis; een fietsverplaatsing is gemiddeld ook 1 kilometer langer dan voorheen: 4,3 in plaats van 3,3 kilometer gemiddeld.

Openbaar vervoer 

Het openbaar vervoer heeft flink te lijden onder de crisis. 88% geeft momenteel de voorkeur aan individueel transport, zoals auto of fiets, boven het ov. Ook hier is de verwachtig dat dit gedrag blijvend verandert is. 20% denkt vaker met de fiets of lopend te gaan. Ongeveer een even grote groep geeft aan straks minder te vliegen dan voorheen. 

Lees meer. (KiM).

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.