KiM-publicatie: De impact van digitalisering op de toegang tot vervoersdiensten

maandag 29 juni 2020

Bij het ontwerp van digitale toepassingen is het raadzaam rekening te houden met toegankelijkheid voor iedereen, blijkt uit een literatuuronderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM). Verschuivingen naar digitale toepassingen bij vervoersdiensten, zoals openbaar vervoer en deelauto's, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Niet iedereen wil of kan zich evenveel aanpassen aan digitale transformaties. Het biedt uitkomst als we bij het ontwerp van digitale toepassingen rekening houden met de toegankelijkheid voor iedereen, extra voorlichting geven en analoge alternatieven op peil houden. 

Enkel het simpele feit dat iemand een smartphone bezit is niet voldoende, de gebruiker moet immers ook beschikken over een volle batterij, voldoende data, en bovenal kennis en vaardigheden. Volgens de bestaande literatuur vormen senioren en minderjarigen, mensen met een lager inkomen, mensen met een lager opleidingsniveau en mensen uit minderheidsgroepen de voornaamste risicogroepen als het gaat om digitalisering in vervoersdiensten. Terwijl de technologische koplopers de vruchten van digitalisering weten te plukken, hebben risicogroepen moeite met de nieuwe spelregels en het wegvallen van analoge alternatieven. 

Deze literatuurstudie is een eerste bouwsteen van een onderzoeksprogramma naar de problemen van digitalisering voor delen van de samenleving. In het vervolg van dit programma gaat het KiM onderzoeken hoe kwetsbare groepen in Nederland omgaan met de digitalisering in vervoersdiensten. Verder zal het KiM oplossingsrichtingen verder uitdiepen.

Lees hier meer (KiM).

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.