KiM schetst vier scenario’s naar zelfrijdende steden

dinsdag 28 maart 2017
timer 3 min

Dat er de komende jaren meer zelfrijdende voertuigen op de weg verschijnen en daarna sprake zal zijn van zelfrijdende steden staat vast, maar in welke vorm en in welk tempo is eigenlijk nog een groot raadsel. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft een aantal scenario’s op een rijtje gezet en presenteerde die op de openingsdag van de Automotive Week 2017.

In Paden naar een zelfrijdende toekomst schetst het KiM vijf transitiestappen. Dat zijn achtereenvolgens de interactie tussen mens en machine, de ontwikkeling van coöperatief of autonoom rijden (beide in de periode tussen nu en circa 2025), gevolgd door een periode van gemengd verkeer op de snelweg, vervolgens het ‘stedelijk dilemma’ oftewel het wel of niet scheiden van verkeersstromen in steden (scheiden is veiliger, maar kan grote infrastructurele ingrepen nodig maken) en uiteindelijk de ‘zelfrijdende stad’.

Vier scenario’s
Wanneer die ontwikkelingen zullen plaatsvinden hangt af van vier scenario’s: alles wordt uiteindelijk helemaal automatisch (1) of we blijven deels ‘handmatig’ rijden (2), en we gaan over op deelvoertuigen (3) of we houden vast aan onze eigen huiskamer op wielen (4). Combinaties van die vier leveren verschillende tijdpaden op. Zo kan er al vanaf circa 2065 sprake zijn van ‘zelfrijdende steden’ bij een combinatie van 1 en 3, terwijl het in het geval van 2 en 4 wel tot in de 22e eeuw kan duren voor het zover is.

Woon-werkverkeer
De snelheid waarmee de transitie plaatsvindt is een van de grote onzekerheden. Het hangt uiteraard af van technologische ontwikkelingen en van de vraag hoe snel zelfrijdende voertuigen echt op de markt komen. Nog veel onzekerder is of ze dan aanslaan bij het publiek. Op dit moment zijn veel mensen best te porren voor een ritje in een zelfrijdend voertuig, maar het idee om je dagelijks voor het woon-werkverkeer eraan toe te vertrouwen spreekt nog niet iedereen aan.

Transitieproces
George Gelauff, een van de auteurs van het rapport: ‘Overal volautomatisch rijden is nog ver weg, wij verwachten dat het pas rond 2100 zo ver zal zijn, maar de eerste stappen in die richting worden nu al genomen. Het transitieproces is cruciaal en bepalend voor de uiteindelijke uitkomst.’

Fietsopstoppingen
Mark Frequin, DG Bereikbaarheid bij het ministerie van IenM, nam het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst en benadrukte de urgentie van maatregelen om te voorkomen dat de mobiliteit vastloopt. ‘Er is geen meningsverschil meer over dat er smart solutions nodig zijn. Het is een urgent probleem, in steden als Amsterdam zijn er tegenwoordig zelfs fietsopstoppingen.’

Truck Platooning
Frequin verwacht dat de goederensector de snelste vorderingen zal maken door ontwikkelingen als truck platooning. Dat zal snel tot verbetering leiden, samen met één ‘douaneplatform’ waardoor goederen die in de Rotterdamse haven aankomen zonder verder oponthoud door heel Europa vervoerd kunnen worden.

Meer informatie

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden