Kinderen in de verkeerskunde-praktijk

maandag 29 juni 2009

Vorig jaar bestond de ANWB 125 jaar. Één van de maatschappelijke relevante jubileumprojecten betrof de aanpak van verkeersonveilige plekken dichtbij huis. Via radio- en tv-commercials riep de bond kinderen op om gevaarlijke locaties te melden. Per provincie werd één verkeersonveilige locatie geselecteerd. De eerste drie verkeersveiliger plekken zijn intussen opgeleverd.

Ruim 200 scholen, kinderen en ouders reageerden op de oproep. Vervolgens zijn 13 plekken geselecteerd door een vakjury (per provincie één) en door het publiek. Per locatie is een werkgroep ingesteld met kinderen, ouders en leerkrachten van een basisschool. Aan deze werkgroepen is per locatie een vakteam toegevoegd, bestaande uit een ANWB-coach (actief ANWB lid) en een verkeerskundige van een adviesbureau die zich beiden belangeloos inzetten.

 

Verkeerssucces in Amsterdam
Een van deze praktijksituaties is het inmiddels afgeronde project Zuideinde te Amsterdam (zie foto). In augustus 2008 startte hier een overleg tussen bewoners, het vakteam en het stadsdeel over te nemen maatregelen. De maatregelen die het stadsdeel al in de planning had werden met de werkgroep besproken en met enige aanpassingen goedgekeurd.

De verkeerssituatie is als volgt aangepakt:

  • Wegversmallingen op drie plekken, waarvan twee in combinatie met de bushaltes. Borden geven hier de voorrang aan.
  • Fietssuggestiestroken aan beide zijden van de weg in rood asfalt.
  • Een veilige voetgangersoversteek door een zebrapad, een wegversmalling en een bushalte. In het wegdek zit led-verlichting die oplicht als een automobilist het zebrapad nadert.
  • Twee matrixborden geven de snelheid aan waarmee auto’s langsrijden en registreren hoe hard en op welk tijdstip er te hard wordt gereden.

 

Ook op de andere 12 locaties is na de zomervakantie in 2008 fanatiek aan de slag gegaan. Vooral de inbreng van de verkeerskundige bleek van groot belang bij het beoordelen van de bedachte oplossingen in de werkgroep. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit de tot nu toe behaalde resultaten. Van de 13 locaties zijn er al 3 uitgevoerd in Noord-Holland, Drenthe en Zuid-Holland. In Friesland, Noord-Brabant, Limburg, Flevoland en Groningen zijn er voorstellen door de wegbeheerder aangenomen. In Overijssel, Zeeland, Noord-Brabant (publieksplek) en Gelderland zijn de (verbeter)voorstellen aan de wegbeheerder voorgelegd en in behandeling en in Utrecht is de werkgroep bijna zover dat de voorstellen met de wegbeheerder kunnen worden besproken.

Meer informatie over de werklocaties vindt u op: www.anwb.nl/kindverkeersveilig

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.