Kinderruimte-norm vereist 30 km/uur in alle woonwijken

vrijdag 26 augustus 2005
timer 2 min

Vergelijkbaar met parkeernormen, moet er een kinderruimtenorm komen om kinderen in stedelijke gebieden voldoende speel- en beweegruimte te garanderen. Daartoe moet onder meer de maximumsnelheid in woonwijken standaard 30 km/uur worden. Wegen met 50 km/uur worden dan voorzien van vrijliggende fietspaden en veilige oversteekplaatsen. Deze verkeerskundige maatregelen staan in het zogeheten ‘Delft Manifesto’, het eindrapport van het tweedaagse internationale Childstreet2005- congres in Delft.

Beetje bij beetje raken kinderen hun speel en beweegruimte in stedelijke gebieden kwijt. Dit stellen de 80 internationale verkeerskundigen, bestuurders, beleidsmakers en ruimtelijke ordenaars op het eerste Childstreet-congres in Delft dat van 24 tot 26 augustus werd gehouden.
Om kinderen hun noodzakelijke speelruimte en veilige beweegruimte op straat en in het verkeer te garanderen moet er een kindernorm komen, te vergelijken met de parkeernorm voor het aantal parkeerplaatsen in (woon)wijken. Een veilige ruimte voor kinderen wordt onder meer gecreëerd door in alle woonwijken een maximumsnelheid van 30 km/uur in te stellen. Straten met een hogere snelheid moeten worden voorzien van veilige fietspaden en kruisingen. Naast deze infrastructurele maatregelen pleiten de congresgangers voor fiets- en verkeerslessen op lagere scholen. Ook moeten ouders en kinderen meer worden betrokken bij verkeersplannen voor veilige kinderroutes, naar scholen en speelplaatsen en bij evaluaties van veiligheidsmaatregelen. Om te controleren hoe kindvriendelijk de bestaande inrichting van ruimte en verkeer in gemeentes is, heeft initiatiefnemer IIUE (International Institute for the Urban Environment) deze week een eerste versie van de kinderstraatscan gepresenteerd op haar website: www.urban.nl. Deze scan kan direct van de site worden gedownload. Een praktijktest van deze scan tijdens het congres in Den Haag en Delft heeft aanleiding geven voor een nieuwe versie, 2.0 die zo gauw hij gereed is, tevens op dezelfde website zal worden geplaatst. Het eerste Childstreet congres is door IIUE georganiseerd in samenwerking met 3VO, het Nederlandse netwerk Child Friendly Cities, de gemeente Delft, het stadsgewest Haaglanden, de TU Delft en Habiforum.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.