KNV: zet innovatieplatform in voor snelle invoering kilometerheffing

vrijdag 9 september 2005
timer 2 min

Geef het Innovatieplatform een zoekopdracht voor een hoogstaand en betaalbaar systeem voor kilometerheffing. Dat advies geeft het Koninklijk Nederlands Vervoer aan de regering Balkenende. Zo kan eerder een transparant en eerlijk systeem worden ingevoerd van betalen voor gebruik van de weg naar tijd, plaats en milieukenmerk.

Het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van premier Balkenende, zou, volgens de werkgeversorganisatie KNV, binnen een jaar enkele betaalbare varianten voor kilometerheffing kunnen presenteren.’Het Nederlandse bedrijfsleven kan worden uitgenodigd om hier over mee te denken. Maar ook is het denkbaar dat bestaande systemen in het buitenland slechts geringe aanpassing behoeven om voordelig en betrouwbaar op de Nederlandse wegen te worden ingezet’, aldus het KNV. De maatschappelijke kosten van stilstaand verkeer op de Nederlandse wegen zijn, zo benadrukt het KNV, te groot om te lang te wachten met de invoering van dit systeem. Minister Peijs vindt de invoering van een kilometerheffing nu echter nog te duur. KNV wil graag van de minister horen welk bedrag zij wél overheeft voor de invoering van een landelijk systeem. ‘Dit kan dienen als een van de uitgangspunten waarmee het Innovatieplatform aan de slag kan.’
Ten slotte geeft het KNV aan dat het slechts een kwestie van tijd is dat de kosten van de congestie hoger zullen zijn dan de 2 tot 4 miljard voor de aanleg van een kilometerheffing en de circa 1 miljard jaarlijks voor het onderhoud. ‘Bij ongewijzigd beleid zullen de directe maatschappelijke kosten door files in 2020 1,7 miljard euro per jaar bedragen. De extra bijkomende kosten vanwege de onbetrouwbaarheid van de reistijd en door uitwijkgedrag om files te vermijden zal in 2020 jaarlijks tot 2,5 miljard euro kunnen oplopen’, aldus het KNV.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.