Krachtige impuls voor elektrisch vervoer in Rotterdam

dinsdag 22 september 2009
timer 2 min
Bi
Binnen vijf jaar rijden er in Rotterdam minstens duizend elektrische voertuigen rond. In 2025 moeten dat er 200.000 in de hele regio zijn. Dat is de ambitie van het programma ‘Stroomstoot’, dat de gemeente Rotterdam, partner van Rotterdam Climate Initiative, op de Ecomobielbeurs heeft gelanceerd. Om dit te realiseren zet Rotterdam in op gratis parkeervergunningen voor elektrisch vervoer, sponsoring van oplaadpunten en oplaadpunten in fietsenstallingen en parkeergarages.

 Het programma ‘Stroomstoot’ is een concrete invulling van de collegevisie duurzame mobiliteit en levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van Rotterdam Climate Initiative om in 2025 de uitstoot van CO2 te halveren ten opzichte van 1990.

 

Het college wil innovatie stimuleren en de aanleg van oplaadpunten ondersteunen om de opmars van elektrische fietsen en scooters, (bestel)auto’s en bussen te versnellen.

 

De grootste hindernissen zijn nu nog de relatief hoge aanschafprijs, het beperkte aanbod van voertuigen en het ontbreken van een goede infrastructuur om elektrische voertuigen op te laden.

 

De gemeente Rotterdam wil de eerste 1000 oplaadpalen sponsoren voor wie een elektrisch voertuig aanschaft. Op die manier moeten alleen dáár oplaadpalen komen waar ze ook echt worden gebruikt.

 

Programma 'Stroomstoot'

In de periode 2009 – 2010 regelt Rotterdam de aanleg van laadpunten in fietsenstallingen. Ook start de gemeente samen met marktpartijen diverse innovatieve projecten.

Voor de volgende collegeperiode (2010- 2014) staan het vergroten van de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s, het verstrekken van gratis parkeervergunningen voor een jaar en het uitrusten van parkeergarages met laadvoorzieningen op het programma.

Daarna (2015-2025) staat het programma in het teken van het bevorderen van de schaalgrootte, om zo toe te werken naar 200.000 elektrische voertuigen in 2025.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.