Kwantumkorting door omvang concessie

woensdag 24 maart 2004
timer 2 min

De gezamenlijke, en daarmee grootste aanbesteding van het busvervoer in de stad en provincie Groningen en het grootste deel van de provincie Drenthe is gewonnen door de huidige vervoerder Arriva. Er komen veel nieuwe bussen en dynamische reisinformatie.

Een systeemkeuze is nog niet gemaakt, maar de bedoeling is dat reizigers binnenkort op internet actuele reisinformatie over de Q-Liners kunnen raadplegen, vergelijkbaar met het systeem waarmee HTM in Den Haag experimenteert: reizigers toetsten het nummer van de opstaphalte in en krijgen de actuele vertrektijden.
Op de haltes van de Q-liner tussen Groningen en Emmen worden displays geplaatst die eveneens de actuele vertrektijden weergeven. De betreffende bussen worden hiertoe voorzien van een voertuigvolgsysteem op basis van het Global Positioning System, zodat exact bekend is waar iedere bus zich op enig moment bevindt. In Almelo en Maastricht worden dergelijke systemen al toegepast in het stadsvervoer. Arriva gaat het nu ook introduceren in het streekvervoer en sluit niet uit dat het bij goed functioneren wordt uitgebreid naar andere Q-Liners.
De drie noordelijke overheden hebben een uitvraag gedaan voor de bestaande dienstregeling. Vanaf juni wordt die geleverd voor 71,3 miljoen euro per jaar; terwijl er 72,5 miljoen euro beschikbaar was. Het positieve resultaat gaan de overheden aanwenden voor de ontwikkelfunctie van het ov die zij zelf uitvoeren via een speciaal daarvoor op te richten ontwikkelbureau. Op deze manier hopen de autoriteiten vanaf 2005 bezuinigingen op de rijksbijdrage op te vangen. Dan loopt het meerjarencontract af dat de noordelijke overheden met het rijk sloten over de financiering van het ov. De nieuwe concessie van Arriva loopt tot eind 2007.
Schaalgrootte
Het is voor het eerst dat drie overheden samen hun ov aanbesteden; bovendien is het de grootste concessie tot nu toe. Volgens Cor van der Klaauw van de gemeente Groningen kan de gunstige prijs dan ook worden gezien als een kwantumkorting. Ook financieel directeur Anne Hettinga van Arriva stelt dat de schaalgrootte heeft geleid tot de nodige efficiencyslagen.
Naast de nieuwe concessiehouder hadden ook BBA en Connexxion een bod gedaan. De lage prijs in combinatie met 120 nieuwe bussen en dynamische reisinformatie heeft de overheden doen besluiten aan Arriva te gunnen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.