Lachgas gevonden bij 1800 ongevallen in drie jaar

donderdag 2 december 2021

In de periode van 2019 tot en met oktober 2021 is er bij 1800 ongevallen lachgas aangetroffen. Dat meldt de NOS. Lachgas was betrokken 63 dodelijke ongevallen en bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel. In totaal gebeurden er in bijna drie jaar tijd bijna 1800 ongevallen waarbij lachgas in het spel was. 


Het totale aantal verkeersongevallen baart de politie zorgen. In de periode tot en met oktober waren dat er 3518. In 2019 waren dat nog 2305, in 2020 waren dat 4537. Dit betrof verkeersincidenten waarbij rijden onder invloed, agressief rijgedrag en rijden zonder geldig rijbewijs 

Rijden onder invloed (1099 incidenten), agressief of onveilig rijgedrag (502 incidenten) en rijden zonder geldig rijbewijs (449 incidenten) zijn andere overtredingen die regelmatig voorkomen in combinatie met het gas. Bij een twintigtal incidenten was er sprake van joyriding, het zonder toestemming gebruiken van andermans auto.

Vermoeden

Het is lastig om vast te stellen of lachgas ook daadwerkelijk de aanleiding is van een ongeval. Voor lachgas is namelijk nog geen bloed- of speekseltest voorhanden, dus de politie baseert zich op wat ze aantreffen bij een ongeval en op getuigenverklaringen. Het gebruik van lachgas zelf is niet strafbaar, maar het is wel strafbaar om onder invloed van lachgas een motorvoertuig te besturen; het is verboden een motorvoertuig te besturen  onder invloed van een middel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Verbod

Het aantal verkeersongevallen waarbij lachgas vermoedelijk een rol speelt neemt al sinds 2019 sterk toe. In de eerste zeven maanden van 2019 ging het om 960 incidenten, tegenover 380 in heel 2018. Eind 2019 kondigde staatssecretaris Blokhuis al aan dat er wordt gewerkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik, op advies van drugsbeoordelingscommissie CAM. Dit verbod zou op 1 januari 2021 ingaan, maar die deadline is niet gehaald. Het ministerie van VWS hoopt het lachgasverbod in het voorjaar van 2022 te laten ingaan.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Kijk, kort en bondig!

Nu nog registreren, vaststellen en bínnen 14 uur handhaven!
It ain't easy, untill it's easy! ;-)

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.