Landelijke ov-waardering daalt 0,1 punt

dinsdag 14 maart 2023

Reizigers die het ov gebruiken, waardeerden het in 2022 met een 7,8 gemiddeld. Dat is 0,1 punt lager dan in 2021. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer, het klanttevredenheidsonderzoek van het CROW-KpVV. Reizigers die het ov (uit ontevredenheid) niet meer gebruiken, vallen buiten de scope van het onderzoek.

Sinds de metingen voor het regionaal ov in 2001 begonnen (toen een 6,84) is de waardering vrijwel jaarlijks gestegen tot het hoogtepunt in 2021: een 7,95. Sinds 2018 doet ook NS mee aan de Klantenbarometer. Alleen in 2020 werd er geen tevredenheidsonderzoek gedaan, vanwege de coronapandemie.

Mogelijke verklaringen voor het licht gedaalde tevredenheidscijfer in 2022, liggen volgens het CROW in de afgenomen betrouwbaarheid van het ov: er zijn meer verstoringen gemeten, personeel ging meer staken en het ziekteverzuim lag ook hoger. Daarnaast sneden ov-bedrijven in hun dienstregelingen. 

In totaal hebben 89.489 reizigers een vragenlijst voor het onderzoek ingevuld; dat is 29 procent van de mensen die een vragenlijst kreeg aangeboden. Ter vergelijking: in 2019 werden rond de 100.000 enquêtes meegenomen in het onderzoek, in 2021 waren dat er (mede door de lockdowns) zo’n 65.000. Volgens het CROW ligt het aantal afgenomen enquêtes daarmee op een representatief niveau.

Resultaten

Het aantal reizigers is in 2022 gestegen ten opzichte van 2021, maar nog niet op het precoronaniveau uit 2019. Ook is een deel van de ov-reizigers meer gaan thuiswerken en dus minder het ov gaan gebruiken. Omdat 2022 begon met een lockdown en het CROW een eventuele nieuwe lockdown wilde voorzijn, zijn de enquêtes afgenomen in de periode april – oktober. 

Het gemiddelde rapportcijfer dat reizigers gaven voor NS-treindiensten op het hoofdrailnet is een 7,7. De sprinters doen het met een 7,9 beter dan de intercity’s (7,6) en de ic-direct (7,6). De tram waarderen reizigers gemiddeld met een 8,0 en de metro met een 7,8. Met een 7,9 zit het busvervoer precies op het landelijk gemiddelde voor het regionale openbaar vervoer. De regionale treindiensten halen een 7,5. De best scorende regionale treindienst is Zwolle-Kampen met een 8,0.
 
Openbaar vervoer over water blijft met een 8,1 wat achter bij voorgaande jaren. Traditioneel scoren de waddenveren naar de vier Friese Waddeneilanden hoog, zo ook in 2022: een 8,3 voor de veren naar Ameland en Vlieland en een 8,4 naar Terschelling en Schiermonnikoog.

U kunt het onderzoek hier downloaden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Zo lang we van uit Zeeuws-Vlaanderen gemiddeld miunstens een uur met OV bus of auto, moeten reizen om bij de dichtst bijzijnde OV-spoorverbinding te kunnen komen, is het interessanter om zo dicht mogelijk naar de randstad of het noorden met de auto toe te reizen vanwege de tijdwinst! daar kan soms 1½ uur of meer tijdwinst in zitten, waardoor je langer kan slapen of andere leuke dingen mee kan doen!

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.