Landelijke registratie van gevaarlijke stoffen over de weg

vrijdag 17 maart 2006
timer 2 min

Hoeveel vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen rijdt er en op welke wegen? Dat gaat het ministerie van Verkeer en Waterstaat in het komende half jaar met camera’s meten op ruim 400 locaties langs rijks- en provinciale wegen en enkele gemeentelijke wegen. De informatie dient als basis voor de ontwikkeling van een basisnet voor veiliger vervoer van gevaarlijke stoffen.

Het is voor het eerst dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg op zo’n grote schaal wordt geteld. Per locatie zal er één tot twee weken worden geteld. Dit gebeurt met mobiele videocamera’s die veelal in de rechterberm op masten worden geïnstalleerd. Aanvullend wordt er op een aantal locaties door mensen langs de weg geteld. Het autoverkeer ondervindt hier overigens geen hinder van, zo stelt het ministerie. Het vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen wordt geteld om beter inzicht te krijgen in op welk wegvak, welke gevaarlijke stoffen worden vervoerd en hoeveel dat er zijn. De telling past in het kader van de ontwikkeling van een zogenaamd basisnet om het vervoer van gevaarlijke stoffen, ruimtelijke ordening en externe veiligheid beter op elkaar af te stemmen. Daartoe wordt overleg gevoerd met diverse ministeries, de provincies, gemeenten, vervoerders en het bedrijfsleven. De locaties waar via camera’s wordt geteld, zijn gekozen op basis van ervaringen bij eerdere tellingen en op aanwijzingen van de verscheidene wegbeheerders.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.