Laptop-aanpak in Almere extra gevaar voor opgevoerde brommer

maandag 10 juli 2006
timer 2 min

De eerste brommerfanaten 'hingen' al: hun opgevoerde scheurijzer verdween à la minute in de aanhanger van de politiewagen waarmee ze waren gesnapt. De politie in Almere is tot nu toe zeer tevreden met deze nieuwe 'laptop-aanpak’, waarmee tweewielige snelheidsduivels veel kordater kunnen worden aangepakt.

De politie in Almere gebruikt sinds begin april een laptop om het aantal brommerovertredingen te tellen. Bij drie overtredingen wordt de brommer in beslag genomen. Verschillende jongeren zagen hun brommer al in de aanhanger van de politie verdwijnen en moeten bij de rechter afwachten of ze hun voertuig nog terug zullen zien.
Wie tot drie keer toe met een opgevoerde brommer werd gesnapt, liep volgens de geldende richtlijnen altijd al het risico op spontane inbeslagname. Voor de surveillant op straat was het echter vaak moeilijk vast te stellen of men hier al dan niet met een recidivist te maken had. In Almere, waar brommers vanwege de stedenbouwkundige structuur niet op de hoofdrijbaan kunnen rijden en op de fietsenpaden vanwege hun snelheid veel veiligheids- en leefbaarheidsproblemen veroorzaken, was er daarom aanleiding voor een andere aanpak.
Met de laptop is een lik-op-stuk-beleid beter uitvoerbaar, legt communicatieadviseur Evert Onink van de Almeerse politie uit. Bovendien kunnen bonnen nu elektronisch worden uitgeschreven - overigens ook voor roodlicht- en andere overtredingen - en kan met de laptop managementinformatie worden gegenereerd. 'Zo kan veel sneller worden vastgesteld waar controles effectief zijn', aldus Onink.
Almere is volgens Onink voorlopig de enige gemeente met de nieuwe aanpak. Hoewel sprake is van een 'pilot' kan de aanpak, gezien de hardnekkige brommerproblematiek ter plaatse, wel eens een blijvertje worden. Ook uitbreiding is denkbaar: bijvoorbeeld naar Urk, waar snelle brommers over smalle, bochtige weggetjes crossen en de boel onveilig en onleefbaar maken.
Het laptopproject sluit aan op het eerder gestarte voorlichtings- en handhavingsproject 'Easy Rider'.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.