Lectoraat Urban Intelligence: werken met innovatieve technieken

woensdag 22 juni 2016
timer 2 min
Kennisinnovatie in de mobiliteit is in een stroomversnelling geraakt. Onderzoek met GPS tracking en GSM data en de inzet van Virtual Reality bieden nieuwe kansen voor het verduurzamen en evalueren van het mobiliteitsbeleid. De uitdaging is om deze innovatieve technieken en methoden zodanig in te zetten dat ze optimaal bijdragen aan het verbeteren van beleid. Dat is het doel van het nieuwe lectoraat Urban Intelligence, een structurele samenwerking tussen NHTV en de provincie Noord-Brabant. Het lectoraat kent een looptijd van vier jaar.

Jaarlijks worden er miljarden geïnvesteerd in de mobiliteit. Om verantwoord te kunnen investeren, is kennis nodig: kennis die helpt om het te voeren beleid te onderbouwen. Kennisinnovaties als GPS tracking, BIG data analyses en Virtual Reality kunnen invulling geven aan deze kennisbehoefte.

GPS en Virtual Reality

Met grootschalige GPS tracking wordt het mogelijk om herkomsten en bestemmingen en oriëntatiepatronen te analyseren. Deze kennis kan worden ingezet voor toekomstige afwegingen en investeringen voor infrastructuur voor de auto, OV en fiets.

Virtual Reality maakt het mogelijk om de beleving en het comfort van nieuwe infrastructuur en zijn omgeving te testen voordat deze wordt gerealiseerd. Hiermee kunnen ontwerpen worden bijgesteld zodat ze optimaal bijdragen aan een goede beleving van de reiziger.

Rol lectoraat

Het lectoraat Urban Intelligence is een spil in het web tussen wetenschap, onderwijs en de (beleids)praktijk. Om de koppeling tussen kennisinnovaties en de beleidsprocessen te versterken zal het lectoraat periodiek aanschuiven bij provinciale beleidsoverleggen. Hierbij wordt gevraagd maar ook op eigen initiatief advies gegeven over de beleidsvoortgang.

Daarnaast worden de overleggen gebruikt om kennislacunes in de beleidsuitvoering te bepalen. Deze kunnen op hun beurt weer aanleiding zijn voor praktijkgericht onderzoek.

Praktijk

Het lectoraat werkt bij de ontwikkeling van kennisinnovaties intensief samen met partners uit de praktijk. Zo wordt binnen project CHIPS samen met Europese partners kennis ontwikkeld voor de vormgeving van nieuwe snelfietsroutes. Innovaties als Virtual Reality en CyclePRINT spelen hierin een belangrijke rol. 

 
Auteur: Else Adriaans

De samenwerkingsovereenkomst Provincie en Academie Stedenbouw Logistiek en Mobiliteit van NHTV Breda

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.