Lessen in gedrag en infrastructuur: Workshopronde 2 NVC 29 oktober

woensdag 14 oktober 2020

Hoe houden we ouderen in het fietszadel en maken we jongeren bekend met rijhulpsystemen? Hoe volgen we transities in mobiliteit en wat leerden we van de van de eerste Divergerende Diamant Aansluiting? Lees de papers die als basis dienen voor drie workshopsessies tijdens ronde 2 van het Nationaal verkeerskundecongres op 29 oktober. En maak uw keuzemenu voor deze dag. Keuzestress? Als congresdeelnemer kunt u de overige sessies later nog eens bekijken.  

Leren: Doortrappen tot je 100ste!  De provincie als kwartiermaker van Doortrappen in gemeenten.

Door Sylvia van Oevelen,  provincie Noord-Holland, Eline Swanink,  gemeente Alkmaar en Mirjam van der Welle , Alkmaar Sport.
Fietsen lijkt vanzelfsprekend, maar niet alle ouderen voelen zich zeker op het zadel. Daarom is de provincie Noord-Holland samen met een aantal gemeenten gestart met het programma ‘Doortrappen’. 60plussers krijgen advies hoe ze goed en veilig kunnen fietsen. De insteek van het programma is ‘bewustwording en gedragsverandering’, zodat ouderen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. De provincie vervult de rol van ‘kwartiermaker’ voor deelnemende gemeenten. 2020 geldt als pilotjaar, waarin de opgedane ervaringen worden gebruikt om het programma te optimaliseren.  Lees hier de hele paper.

Leren: Jongeren en ADAS.

Door Megan van Meer, TeamAlert
Het is belangrijk dat jongeren leren over de beschikbaarheid en het gebruik van ADAS. Onder andere omdat ADAS zowel een positieve als een negatieve invloed kunnen hebben op verkeersveiligheid. In een onderzoek onder 444 jongeren, is gekeken naar de bekendheid en het gebruik en de ervaring van jongeren met ADAS. De resultaten. Lees hier de hele paper.

Leren: Mobiliteitstransitie in coronacrisis; zijn de effecten blijvend?

Door Stefan de Graaf en Sander van der Drift, DAT.Mobility / Bas Turpijn, NDW en Christiaan Kwantes, Goudappel Coffeng
Veranderingen in ons verplaatsingsgedrag zijn niet enkel uit metingen te duiden. Al enige tijd spreken we over ‘mobiliteitstransitie’. Daarmee wordt het fenomeen geduid dat de modaliteiten fiets en openbaar vervoer volgens tellingen sterker stijgen dan we kunnen verklaren. Maar wie veroorzaken die groei? En welke impact heeft de coronacrisis op deze transitie? En zijn deze veranderingen duurzaam? Met gegevens uit het Nederlands verplaatsingspanel kunnen beleidsmakers vrijwel ‘real time’ informatie verwerven over mobiliteitsgedrag voor alle vervoerwijzen en hier snel op acteren. Het geeft een beleidsstuur in handen, daar waar we enige tijd geleden niet eens wisten ‘hoe hard we reden en in welke richting’. Lees de hele paper.

Leren: Evaluatie van de eerste Divergerende Diamant Aansluiting.

Door Hessel de Jong, Peter Riefel en Patrick Broeren, Arcadis / Angelo van Turenhout, MAP traffic management / Peter Carton en Michel de Jong, Provincie Zuid-Holland
De aansluiting Leiden-west (N206-A44) is tijdelijk uitgevoerd als een zogenaamde Divergerende Diamant Aansluiting (DDA) waarbij de rijrichtingen tussen twee kruispunten van de aansluiting zijn omgedraaid. Verkeer moet dus over korte afstand links rijden. Dit heeft (theoretisch gezien) voordelen voor zowel de verkeersafwikkeling als de verkeersveiligheid. Vanwege de bijzondere vormgeving, is deze DDA geëvalueerd. Lees hier de hele paper

Mis uw vakcongres niet: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/aanmelden

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.