Lichte elektrische voertuigen niet altijd gunstig voor CO2-uitstoot

donderdag 15 juli 2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) concludeert in de studie 'Op weg met LEV: de rol van lichte elektrische voertuigen in het mobiliteitssysteem' dat LEV's niet altijd bijdragen aan minder CO2-uitstoot. Deelvoertuigen hebben een relatief hoge CO2-uitstoot door de korte levensduur en door de emissies veroorzaakt door het ophalen van voertuigen met lege accu's en het herplaatsen van voertuigen met volle accu's. Dat maakt dat een licht elektrisch deelvoertuig meer dan twee keer zoveel CO2-uitstoot veroorzaakt vergeleken met hetzelfde voertuig in privébezit. 

De exacte bijdrage aan minder CO2-uitstoot hangt af van waar het voertuig een alternatief voor is. Als een reiziger in plaats van de auto voor een LEV kiest, dan is dat gunstig, maar in welke mate LEV's een alternatief zijn voor de auto in Nederland is lastig te zeggen, aldus het KiM.

Korte afstanden 

LEV's worden voornamelijk ingezet voor korte afstanden (minder dan 10 kilometer). Deze afstanden worden anders vaak afgelegd met het lokale openbaar vervoer of met de fiets. Daarnaast vormen de LEV-deelsystemen ook een alternatief voor voettochten. Voor deze afstanden geldt dat de fiets of lopend gunstiger is voor de CO2-uitstoot dan het gebruiken van een licht elektrisch voertuig. 

Goederenvervoer

Ook voor de inzet van LEV's voor goederenvervoer - de zogeheten licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV) geldt dit. Bij het vervangen door een dieselaangedreven bestelwagen door een LEVV is het effect altijd gunstig, maar als er LEVV's ingezet worden als aanvulling op bestelwagens dan is dat effect niet per se gunstig voor de CO2-uitstoot. Daarnaast is het onduidelijk hoeveel LEVV's nodig zijn om één (diesel)bestelauto te vervangen. LEVV's zijn vooral interessant voor korte afstanden, ritten met een beperkt aantal zendingen per route en leveringen die snel op de plaats van bestemming moeten zijn, zoals essentiële onderdelen voor een spoedreparatie. Dit betekent dat LEVV-gebruikers voornamelijk korte stadsritten maken.

Veiligheid

De onderzoekers van het KiM hebben in hun studie verder onderzocht of LEV's en LEVV's bijdragen aan veiligheid. Hierover is weinig bekend, ook doordat ongevallen met licht elektrische voertuigen niet apart worden geregistreerd. Snelheidsverschillen tussen lichte elektrische voertuigen en andere weggebruikers zijn echter een aandachtspunt. Net zoals de geluidsloosheid van lichte elektrische voertuigen, waardoor mensen kunnen schrikken als ze worden ingehaald door zo'n voertuig.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.