Lichtgevende tegels leiden reiziger van busstation naar binnenstad

vrijdag 6 april 2007
timer 3 min

In Wageningen vinden reizigers die niet bekend zijn in de stad hun weg naar het centrum en weer terug naar het busstation via een sporenpad van lichtgevende tegels. Deze eerste uitvoering van ‘haltegeleiding’ wordt ondersteund door de provincie Gelderland die middelen beschikbaar stelt om bestaande openbaarvervoervoorzieningen te verbeteren, het reizen makkelijker te maken of nieuwe manieren van reizen met het openbaar vervoer mogelijk te maken.

Voetgangersverwijssystemen in steden verwijzen meestal naar grote parkeerplaatsen/-garages en NS-stations. Maar bijna nergens in Nederland bestaat een verwijssysteem voor een bushalte of busstation. Dat gegeven bracht TripConsult op het idee om haltegeleiding aan te brengen tussen een belangrijke bestemming en de dichtstbijzijnde bushalte.
Begin vorig jaar heeft een studie naar mogelijke uitvoeringsmaterialen en pilotlocaties laten zien dat er kansen zijn voor het project. Een eerste pilot is met steun van de provincie Gelderland gerealiseerd in Wageningen. Het centrale busstation van deze gemeente wordt aan alle zijden omsloten door hoge bebouwing. Hierdoor is het voor de reiziger die onbekend is met de omgeving niet duidelijk waar het stadscentrum zich bevindt. De haltegeleiding neemt de reiziger aan de hand en voert hem van het centrale busstation naar de historische binnenstad.
Vanaf de informatiezuil op het busstation start de looproute van ruim 300 meter. Het geleide pad is gemarkeerd met blauwe, lichtgevende tegels die om de 6 meter in het trottoir zijn geplaatst. De geleiding sluit hiermee aan op de blauwe lichtaccenten die zijn aangebracht op de halteperrons in het kader van de nieuwe Valleilijn, een gecombineerde trein- en busverbinding die sinds 10 december 2006 tussen Amersfoort en Wageningen rijdt. De tegels, de zogenaamde ‘solarbricks’, laden door middel van zonnecellen overdag op. Zodra het gaat schemeren en de oriëntatie moeilijker wordt, springt de LED-verlichting in de tegels aan en ontstaat in de avond ook een geleiding.
Aan het einde van de looproute naar de binnenstad staat eveneens een informatiezuil, die bij terugkomst dient als herkenningspunt van de start van de looproute naar het busstation.

Korte termijn
‘Wij worstelen hier al een tijd met een beperkte vindbaarheid van onze historische binnenstad’, aldus Marco van Burgsteden, beleidsmedewerker verkeer bij de gemeente Wageningen. ‘Op de lange termijn wordt aan de hand van een Masterplan gewerkt aan deze herkenbaarheid. De uitvoeringstermijn hiervan zal echter nog wel enkele jaren in beslag nemen.’ Met het haltegeleidingsproject kan op korte termijn al worden gewerkt aan de relatie binnenstad en busstation. ‘Het project sluit perfect aan op de start van de Valleilijn’, zegt wethouder Kroes van de gemeente Wageningen. ‘We weten natuurlijk nog niet hoe dit project zal bijdragen aan een reizigersgroei, maar in ieder geval zijn we blij met een mooie hightech toevoeging aan onze openbare ruimte.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.