Limburg tevreden over LED verlichting

donderdag 8 november 2007
timer 1 min

De provincie Limburg is tevreden over de proef met LED verlichting in ANWB bewegwijzering langs provinciale wegen.

Deze bewegwijzering bestaat uit lichtwegwijzers: de lichtbakken met tekstplaten die aan masten worden bevestigd. Uit de proef is gebleken dat de LED verlichting 33% zuiniger is dan de huidige TL buizen. De verwachte levensduur is vijf tot tien jaar langer, terwijl de aanschafkosten vrijwel gelijk zijn aan die van de eerder gebruikte TL buizen.
Het gebruik van LED verlichting brengt drie voordelen met zich mee: zij is energiezuinig, heeft een lange levensduur en geeft een natuurlijker licht dan TL. Overdag is er geen verschil te zien tussen de lichtbakken met TL of die met LED verlichting, maar 's avonds valt de LED verlichting op door het heldere licht.
Het gebruik van LED verlichting in openbare verlichting is nog in ontwikkeling. De lichtopbrengst is momenteel nog onvoldoende om deze als straatverlichting te gebruiken. De provincie Limburg houdt deze ontwikkeling in de gaten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.