'Live' beelden vanaf auto ondersteunen incident management

woensdag 7 maart 2007
timer 2 min

'Live' meekijken op de ongevalslocatie. Dat doen vanaf deze zomer vier mobiele camera's bij autosnelwegongevallen. De verkeerscentrale kan op afstand de camera laten zwenken of inzoomen en zo sneller en gerichter maatregelen nemen voor een snelle en veilige verkeersafwikkeling.

De camera-inzet in het gebied van de Directie Oost van Rijkswaterstaat is een nieuw ingrediënt in het kader van incident management. Bedoeling is dat ook politie en sleepdiensten de beelden krijgen toegespeeld, zodat ook zij hun inzet op maat kunnen leveren.
Voor het verkeersmanagement baseert de verkeerscentrale beslissingen - over bijvoorbeeld het afkruisen van rijstroken, omleidingen en verkeersinformatie - nu op de meldingen per mobiele telefoon van de wegverkeerinspecteur die doorgaans 't eerst ter plekke is. In de hectiek van het moment worden daarbij soms fouten gemaakt of wordt (onvolledige) informatie verkeerd geïnterpreteerd. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een verkeerde rijstrook wordt afgekruist en de file en chaos alleen maar toenemen.
Objectieve camerabeelden, gemonteerd op de auto van de weginspecteur, kunnen dit soort fouten en vergissingen voorkomen. 'De centrale kan zo sneller en vooral gerichter beslissingen nemen', licht programmamanager Wim van den Boogaard van Wegen naar de Toekomst toe. Startsein voor het nieuwe project werd eind vorig jaar gegeven bij de viering van het tienjarig bestaan van WnT, het programma voor schone, veilige en comfortabele mobiliteit.
Bij de eerste opzet van de pilot, die drie maanden gaat duren, zijn politie en bergingsdiensten nog niet betrokken. Verwachting is evenwel dat zij snel zullen aanhaken, verwacht Van den Boogaard, die hun deelname essentieel noemt. Bergers kunnen dan direct beoordelen of bijvoorbeeld een bulldozer of een hijskraan naar de plek des onheils gedirigeerd moet worden. Ook kan sneller worden vastgesteld of de weg schoongeveegd of gespoten moet worden.
Op het hoofdwegennet doen zich landelijk 50.000 incidenten per jaar voor. Van den Boogaard verwacht dat de mobiele camera's in een substantieel deel daarvan kunnen bijdragen aan een adequate afwikkeling. In het najaar wordt op basis van een evaluatie bezien of de camera's ook elders in den lande een vaste rol in het kader van incident management kunnen spelen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.