Locatie en gegevens verkeersborden digitaal beschikbaar

maandag 3 augustus 2020

Nederland krijgt als eerste land ter wereld een digitaal overzicht van verkeersborden in Nederland. In het digitale overzicht, dat beschikbaar gesteld wordt als open data, is de locatie en aanduidingscode van de borden beschikbaar. Wegbeheerders en leveranciers van (in-car) informatiesystemen kunnen gebruikmaken van de database. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld navigatie-apps actuele en juiste informatie tonen aan de bestuurder. Ook tijdelijke bebordingen kunnen in de database eenvoudig verwerkt worden. 

De gegevens van verkeersborden worden digitaal opgeslagen. De informatie betreft onder andere de afbeelding op het bord, de aanduidingscode en de exacte locatie van het bord. De gegevens worden via de NDW beschikbaar gesteld. De gegevens kunnen gebruikt worden door navigatie-apps, in-car systemen en wegbeheerders om weggebruikers te voorzien van actuele informatie. Het gaat in eerste instantie om gegevens over alle borden langs provinciale wegen en langs hoofdwegen, en om de borden in de 130 grootste gemeenten. Ne de zomer volgen de overige, kleinere, gemeenten. 

De gegevens zijn verzameld door HR Groep, in opdracht van het ministerie van IenW. HR Group zal de gegevens in elk geval de komende twee jaar actueel houden. Deze periode kan daarna verlengd worden. De dataset is voor alle belangstellenden gratis beschikbaar via de NDW. Voor wegbeheerders is de dataset interessant omdat het beheer van verkeersborden hiermee eenvoudiger wordt. Door middel van een hiervoor ontwikkelde app is het ook mogelijk om tijdelijke aanpassingen en tijdelijke borden in de dataset te verwerken. 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.