Londen pompt 10 miljard pond in vervoersysteem

vrijdag 7 januari 2005
timer 2 min

Londen was de eerste stad die revolutionair 'ondergronds' ging om het vastgelopen bovengrondse verkeer weer vlot te trekken. Deze oudste metro ter wereld werd door vele metropolen nagebouwd. Na jaren van onderinvestering, is het volgens Burgemeester Ken Livingstone opnieuw tijd voor een baanbrekend vernieuwingsprogramma. Tien miljard pond is de komende vijf jaar beschikbaar om Londen weer een eigentijds, veilig, toegankelijk en schoon verkeers- en vervoersysteem te geven.

Verbetering van metrotreinen, spoor en beveiliging moeten jaarlijks 3 miljoen extra dienstregelingskilometers mogelijk maken vanaf 2010. Zo’n 200 metrostations worden gemoderniseerd, krijgen een verbeterde toegang en moderne audiovisuele informatiesystemen. Station Wembley Park wordt getransformeerd tot een blikvanger, die bij de voltooiing van het nieuwe National Stadium in 2006 meer dan 37.000 reizigers per uur kan verwerken.Het investeringsprogramma voorziet eveneens in uitbreiding van het netwerk. De East London Line wordt doorgetrokken naar Dalston, Croydon en Crystal Palace. De Dockland Light Rail (DLR) speelt een belangrijke rol in het proces van stadsvernieuwing en ondersteuning van de Olympisch Spelen in 2012. De DLR Airport Link opent in 2005, verlengingen daarvan worden in gebruik genomen in 2008 en 2009. Langere voertuigen moeten de capaciteit van DLR met de helft vergroten.
Ook de auto is niet vergeten. Voor het eerst in zeventig jaar krijgt het wegverkeer er een nieuwe brug over de Thames bij. Bijna 150 miljoen pond wordt gestoken in verkeersveiligheidsmaatregelen. Deze moeten in 2010 leiden tot een reductie van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met 40 procent ten opzichte van eind jaren '90.
De succesvolle verbetering van de bussen wordt voortgezet. Vanaf 2006 rijden er uitsluitend nog lage-vloerbussen en in 2008 wordt een systeem van dynamische reizigersinformatie geïntroduceerd. Twee nieuwe HOV-buslijnen starten in 2007 en 2008.
Het stadsbestuur investeert bovendien in een schoner milieu. Volgens plan wordt heel Londen in 2007 aangewezen als gebied waar de schadelijke uitstoot van vrachtwagens, bestelbussen, stadbussen en taxi’s moet worden beperkt. Ook wordt een project gestart om te komen tot duurzame distributie van goederen. Voorts komen er betere fietsvoorzieningen en wordt ook het lopen aangemoedigd.
Voor het eerst heeft de vervoersautoriteit Transport for London toestemming gekregen om geld te lenen. Het investeringsprogramma wordt voor 3 miljard pond gefinancierd uit nieuwe leningen. Dit komt bovenop de 4 miljard die afkomstig is van bestaande publiek-private contracten. Nog eens 3 miljard wordt door de overheid zelf betaald met heffingen en andere overheidsinkomsten. Hierbij wordt nadrukkelijk ook de mogelijkheid genoemd om het tolgebied westwaarts uit te breiden naar grotere delen van Westminster, Kensington en Chelsea.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.