Luchtkwaliteit verbeterd in 2020

maandag 5 juli 2021

De luchtkwaliteit is in 2020 verbeterd, voornamelijk veroorzaakt door de coronapandemie en de ingestelde maatregelen. Dat meldt het RIVM. Vervuiling door stikstofoxide nam met circa 20 procent af. Ook andere uitstoot, zoals CO2 en fijnstof, lag lager dan gebruikelijk. 

"Het is niet duidelijk in hoeverre deze effecten in de toekomst blijven bestaan", aldus het rapport van het RIVM. Desondanks verwacht het RIVM dat de concentratie stikstofoxide in 2030 is gedaald met 40 procent ten opzichte van 2019. Ook verwacht het RIVM een blijvende daling van stikstofuitstoot. Deze daling schrijft het instituut toe aan (inter-)nationaal beleid gericht op klimaat. 

Ook de stikstofdepositie was lager in 2019, maar niet genoeg om buiten de jaarlijkse fluctuatie te vallen. 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

RIVM vergeet [of mocht dat niet van RWS/I en W?] ter vermelden dat de verlaging van de snelheidslimiet naar 100 km overdag ook een sterk effect op de emissies moet hebben gehad. Juist bij NOx zijn daarvan effecten te verwachten, met name bij de veelrijders op diesel, die zakelijk veel km bleven rijden. Uit autotests van Autoweek blijkt dat het praktijkverbruik al langer stukken lager ligt dan voordat de 130-limiet verlaagd werd, bewijs dat die limiet werkt, ook voor CO2!

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.